Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ (ΦΩΤΟ)

Με πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κορυφώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 23η Οκτωβρίου 1944.

«Η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε που βαδίζουμε», σημείωσε ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Δεληγιάννης, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής τόνισε πως «πρόκειται για μια επέτειο που πρέπει να αποτελέσει αφορμή και αιτία για διάλογο».

«Την ώρα που οι εθνικισμοί φουντώνουν και πάλι στην Ευρώπη είναι επιτακτική η ανάγκη να πούμε όχι στο φασισμό, διατηρώντας παράλληλα πατριωτική και ενωτική στάση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στο οποίο καλούμαστε να συμβάλλουμε αναλογικά, δίκαια και σύμφωνα με τις δυνάμεις του δήμου», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι χρέος όλων να μην ξεχνάμε, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες».

Στην ανάγκη ενότητας αναφέρθηκαν σε σύντομους χαιρετισμούς τους επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων, ενώ στα γεγονότα της περιόδου και την απελευθέρωση της πόλης αναφέρθηκαν ο αντιστασιακός Θ. Ριζάκης και ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ Κ. Αγγελής.

«Αφήνουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Ριζάκη, για να ακολουθήσει, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, πορεία με κατάληξη το Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του ΔΩΛ έχει προγραμματιστεί επετειακή συναυλία με τίτλο «Μάνα μου  Ελλάς» με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και ελεύθερη είσοδο για όλους.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου με εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών με τίτλο «Ζήτω η Λευτεριά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ