Π.Φ.Π.Ο.: ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ

Επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας

Την άμεση επέμβαση των αρμόδιων αρχών ώστε να σταματήσουν οι κυνηγοί να μεταφέρουν σε ακατάλληλα κλουβιά τα σκυλιά τους ζητά η Π.Φ.Π.Ο. με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία, τους Εισαγγελείς και ττα Αστυνομικά τμήματα της χώρας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 1969/100521/14-8-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε. οι κυνηγοί “οφείλουν να χρησιμοποιούν κατά τη μεταφορά του σκύλου τους μεταφορικά μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που θα ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική  θέση του σώματός του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό όποτε επιθυμεί”.

Αντ αυτού σε όλη τη χώρα παρατηρούμε ότι υπάρχουν στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων προσδεμένα κλουβιά, συνήθως μικρών διαστάσεων όπου  δεν είναι δυνατό ούτε να σταθούν όρθια, ούτε να συστρέφουν το σώμα τους  και συνήθως δεν   έχουν πρόσβαση σε νερό.

Εκτός αυτών τα ζώα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να σκοτωθούν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αναπνέουν τα καυσαέρια που εκλύονται τόσο από το αυτοκίνητο του κυνηγού αλλά και όλων των άλλων που προπορεύονται, υφίστανται δε όλο το κρύο ή τη ζέστη της ατμόσφαιρας μιας και είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικό από το αυτοκίνητο χώρο.

Επί πλέον με την πρόσδεση των κλουβιών στις περισσότερες περιπτώσεις σημειώνεται παράβαση  των διατάξεων του Άρθρου 32 του .  Κ.Ο.Κ. (Ν. 2696/1999) σχετικά με τα προεξέχοντα αντικείμενα.

Εδώ βέβαια έχουμε να επισημάνουμε ότι τα μεταφερόμενα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά ζωντανά πλάσματα τα οποία με τις τέτοιου είδους μετακινήσεις βασανίζονται και σύμφωνα με το ν.4039/12 οι παραβάτες του βασανισμού τιμωρούνται τόσο με διοικητικά πρόστιμα όσο και με φυλάκιση.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο που ενώ αυτά συμβαίνουν σε όλη τη χώρα και βέβαια καθημερινά κατά την κυνηγητική περίοδο, δεν υπάρχουν έλεγχοι και πρόστιμα από την Τροχαία ,Αστυνομία, Χωροφυλακής κλπ

Παρακαλούμε για την άμεση & συστηματική εφαρμογή του Νόμου ,την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών και την  συνεχή διενέργεια ελέγχων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ