ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λάρισας από τα γερμανοφασιστικά στρατεύματα διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτώβρη, στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας Τ. Καλόγηρου, ενώ στην κεντρική του ομιλία ο Θ. Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης και τη συμβολή του ΚΚΕ στον αγώνα, κάνοντας μάλιστα λόγο για εκδήλωση «μακριά από την κυβερνητική και δημοτική  φιέστα»

«Σαν σήμερα, 23 του Οκτώβρη 1944, ο θρυλικός ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Λάρισα από τον χιτλεροφασιστικό ζυγό… Ο Λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ όρθωσε το ανάστημά του και πολέμησε τους φασίστες κατακτητές μέχρι την συντριβή τους και απελευθέρωσε την Πατρίδα.

Η απελευθέρωση της χώρας μας υπήρξε καρπός της Τιτάνιας πάλης του Ελληνικού λαού στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του τεράστιου ΕΑΜικού κινήματος, με οδηγό, οργανωτή και κύριο αιμοδότη του το τιμημένο ΚΚΕ. Όταν το παλάτι, η αστική κυβέρνηση με τις ένοπλες δυνάμεις και μέρος της αστικής τάξης εγκατέλειψαν τον λαό αβοήθητο. Ένα άλλο τμήμα της αστικής τάξης παρέμεινε στην χώρα και συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις. Στις συνθήκες της κατοχής οι εκμεταλλευτές, συνέχισαν να έχουν κέρδη, όταν η εργατική τάξη και όλος ο λαός πέθαινε στους δρόμους απ’ την πείνα. Ο λαός όμως με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές και το ΚΚΕ όρθωσε το ανάστημά του και πολέμησε τους φασίστες κατακτητές μέχρι την συντριβή τους και απελευθέρωσε την Πατρίδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σερδένης.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Σερδένης σημείωσε πως «75 χρόνια από την απελευθέρωση δεν έχουν καταβληθεί στην χώρα μας από την Γερμανία οι πολεμικές αποζημιώσεις και αυτό συμβαίνει γιατί καμία Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια δεν διεκδίκησε τις Γερμανικές οφειλές, ενώ μόνο το ΚΚΕ μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις και με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σταθερά διεκδικεί την πληρωμή των Γερμανικών οφειλών-πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο», ενώ μιλώντας για το πρόσφατο ψήφισμα της ΕΕ έκανε λόγο για «βιασμό της ιστορικής αλήθειας» υπογραμμίζοντας πως «η ΕΕ βαφτίζει «συνεργάτη» των ναζί τη Σοβιετική Ένωση που με τα εκατομμύρια των νεκρών της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τσάκισε τον φασισμό και επιχειρεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος».

«Απέναντι στην πολύπλευρη αντικομμουνιστική επίθεση του συστήματος η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της παρέμβασης της επαναστατικής πρωτοπορίας, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για να απεγκλωβίζονται διαρκώς νέες δυνάμεις, ενισχύοντας την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού», κατέληξε ο ομιλητής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ