ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΓΑΛΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ 1ο Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus –One (KA1)  το 1ο Δημοτικό Σχολείο  υποδέχτηκε και φιλοξένησε για μία εβδομάδα δύο Γάλλους εκπαιδευτικούς, την Christell Renoux και τον Laurent Seitmann από την πόλη Terrasson- Lavilledien.

Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί ήρθαν για να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και να δείξουν πτυχές του δικούς τουςπρογράμματος στους Ελληνες συναδέλφους τους, να δουν παιδαγωγικές μεθόδους μάθησης καθώς και τις σχέσεις σχολείου –γονέων-κοινωνίας.

Τους υποδέχτηκαν η διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα παιδιά, δάσκαλοι και γονείς σε μια γιορτή καλωσορίσματος και γνωριμίας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αικατερίνη Βελεσιώτου –Μουσικός, με την  χορωδία του σχολείου και τη βοήθεια μουσικών οργάνων, ανέλαβε το μουσικό μέρος της γιορτής, το οποίο ήταν γεμάτο με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια καθώς και δύο γαλλικά. Ακολούθησε παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών.

Την Τρίτη 22/10/2019, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα και επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Στην εκδρομή συμμετείχαν όλες οι τάξεις και οι δάσκαλοι του σχολείου.

Την Τετάρτη 23/10/2019 οι Ε2 και Στ1 τάξεις μαζί με τις εκπ/κούς : Ευθυμία Τσιγάρα – Παλάσκα, Ελένη Ντέλλα, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Βελεσιώτου ξενάγησαν τους δύο Γάλλους εκπ/κούς στο κέντρο του Αμπελώνα και σε ιστορικά του μνημεία. Η αρχή έγινε από το Δημαρχείο του Αμπελώνα, όπου υποδέχτηκε την ομάδα ο Αντιδήμαρχος Αμπελώνα κος Χρ. Μάμμος.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Δημαρχείου και συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο. Επίσης, ο Laurent πήρε συνέντευξη από τον αντιδήμαρχο, μιας και η δεύτερη ιδιότητά του είναι δημοσιογράφος. Μάλιστα, πρότεινε να γίνει αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Την Πέμπτη 24/10/2019 η Ε΄και Στ΄τάξη μαζί με τους εκπ/κούς: Ελένη Τσαούση, Ευθυμία Τσιγάρα, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Βελεσιώτου και τους Γάλλους εκπ/κούς επισκέφθηκαν το Οινοποιείο του κ.Δ.Μίγα στον Τύρναβο. Μέσα από την άψογη ξενάγηση, όλοι γνώρισαν από κοντά τον τρόπο παραγωγής, εμφιάλωσης και συντήρησης του κρασιού. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου οι Γάλλοι εκπ/κοί με την συνοδεία της κας Αικ. Βελεσιώτου και της κας Ευθ.Τσιγάρα επισκέφθηκαν την πρότυπη μονάδα μεταποίησης κρέατος του κ. Παπαγεωργίου. Ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον κ.Παπαγεωργίου στους χώρους μεταποίησης και τυποποίησης κρεάτων και εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος και τις δυνατότητες της μονάδας.

Την Παρασκευή 25/10/2019 πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του 1ου Δημ. Σχολείου η γιορτή για την 28η Οκτωβρίου 1940. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος γονέων καθώς και οι δύο Γάλλοι εκπ/κοί. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα, καθώς  οι Γάλλοι φίλοι έφυγαν.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως αυτής της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή γνώσεων για τα εκπαιδευτικά συστήματα Ελλάδας – Γαλλίας, η γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, αξιολόγησης των μαθητών, σχέσεις γονέων – εκπαιδευτικών, συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων.  Αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την περιοχή, τους ανθρώπους της και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ