«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων

Η ψήφιση στην Βουλή του, μνημονιακού τύπου, «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου χωρίς καμία βελτίωση παρά την δημόσια διαβούλευση, την απόρριψη των προτάσεων της αντιπολίτευσης και την πληθώρα φωτογραφικών, ευνοϊκών για ημετέρους τροπολογιών, δείχνει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ευθύς εξαρχής σκοπό

να νομοθετήσει προς όφελος ΣΕΒ, ιδιοκτητών καζίνο, μιντιαρχών (χωρίς Πόθεν Έσχες, πλέον) και μεγαλοεργολάβων.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραχωρεί τα πάντα στους ιδιώτες επενδυτές, παρότι αυτοί περιορίζουν την επιχειρηματική τους δράση κυρίως σε σίγουρα κέρδη με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και στον πρόσφορο και εθιστικό τζόγο.

Τα παραπάνω, και γενικότερα οι ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, αποτελούν ένα ισχυρό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων τα οποία βάλλονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, στα πρότυπα της διατλαντικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, της περιβόητης ΤΤΙΡ.

Ενδεικτικά:

Καταλύονται κύρια συνδικαλιστικά δικαιώματα (με φακελώματα), και επεκτείνεται η κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, καθώς και το δικαίωμα προσφυγής των εργαζόμενων στην διαιτησία.

Βασικές δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες (όπως καθαριότητα και πράσινο) παραχωρούνται σε ιδιώτες και γίνονται βορά κέρδους και εργοδοτικής ασυδοσίας.

Τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων αυξάνονται με τη μείωση φόρων και την απαλλαγή Φ.Π.Α., χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση (δέσμευση και υποχρέωση)  σε σχέση με την περιβαλλοντική θωράκιση και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία στις κατασκευές.

Οι περιβαλλοντικοί κανόνες εκμηδενίζονται παντού, και βεβαίως στην εμβληματική κατά την Κυβέρνηση επένδυση στις Σκουριές, στο όνομα της προώθησης των επενδύσεων. Επιπρόσθετα οι επιδοτήσεις στις εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη στις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές, παραβλέποντας παντελώς τις όποιες συνέπειες, ακόμη και αυτές της κλιματικής κρίσης.

Ο Συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε σχετικά:

«Κάθε μορφή ανάπτυξης εκτός όρων βιωσιμότητας αποτελεί στρέβλωση και αργά ή γρήγορα θα υποστούμε ως κοινωνία τις δυσμενείς συνέπειές της.

Η οικολογία και η πράσινες πολιτικές αποτελούν τον μονόδρομο της βιώσιμης ευημερίας, γι’ αυτό και το βάρβαρο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ