ΣΤΟ Υπ.ΑΑΤ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ

Το αίτημα των Ελλήνων Μελισσοκόμων για άμεση λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου, με ταυτόχρονη κατάργηση των δηλώσεων διαχείμασης, ήταν το βασικό θέμα στη συζήτηση των μελών της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη,

την Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, στην έδρα του Υπ.ΑΑΤ, στην Αθήνα

Τα μέλη της ομοσπονδίας, ενημέρωσαν τους τρεις πολιτικούς για την αναγκαιότητα λειτουργίας ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, σύμφωνα με τον κανονισμό 1366/2015 της ΕΕ, που θα απλοποιήσει την γραφειοκρατία και θα δώσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής μελισσοκομίας. Επεσήμαναν, μάλιστα, πως “το Υπ.ΑΑΤ το 2016 πήρε την παράλογη και καταστροφική για τον κλάδο, απόφαση να αγνοήσει τα μελισσοκομικά μητρώα και να αποστείλει στην ΕΕ στοιχεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις διαχείμασης των μελισσοκόμων, με αποτέλεσμα να δηλωθούν πολύ λιγότερα μελίσσια από τα πραγματικά, να υποβιβαστεί η χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη και να μειωθεί η χρηματοδότηση για την τριετία 2020 – 2022 κατά 800.000 ευρώ  / έτος”.

Στην συζήτηση, τέθηκε και το θέμα της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης, για να ενταχθεί η μελισσοκομία στην οικοτεχνία, καθώς μέσα από μια τέτοια ενέργεια θα ευνοηθεί η εξωστρέφεια και η καινοτομία, καθιστώντας βιώσιμες πολλές μικρές μελισσοκομικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να εμπορεύονται μια σειρά προϊόντων με βάση το μέλι.

Τα μέλη της ομοσπονδίας έθεσαν, ακόμη, το ζήτημα της επιβολής με νόμο ρητής απαγόρευσης των ψεκασμών των ανθοφόρων φυτών τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ενώ ζήτησαν και την σαφή οδηγία της πολιτείας προς τις δημόσιες υπηρεσίες για τον ορισμό του δημόσιου δρόμου, καθώς όπως υποστηρίζουν “σε πολλά Δασαρχεία ή Δήμους της χώρας, ταυτίζουν τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους με τους δημόσιους, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να μην βρίσκουν τοποθεσία για τα μελίσσια τους”.

Τέλος, από την πλευρά των μελισσοκόμων τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις τόσο των προγραμμάτων όσο και της εκταμίευσης κονδυλίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας, ευχαρίστησε τον Υπουργό και την Υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος για συνάντηση αλλά και για τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων τους.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Ντούρας και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νος Καλαπούτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ