ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση της παράταξης Ορμή Ανανέωσης
Η Λάρισα σήμερα αν και πληθυσμιακά η 5η πόλη στην Ελλάδα με μια ιστορία χιλιάδων ετών, μετρά μετά βίας στις παλάμες των δυο χεριών της τα διατηρητέα κτίσματα της. Ένα από αυτά, το κτίριο της οδού Σεφέρη το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου από το 1990, είναι σήμερα ετοιμόρροπο και απαιτούνται άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την διάσωση του.
Το κτίριο αυτό, ένα διώροφο κτίσμα επί της οδού Σεφέρη έχει χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέο» με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1982 και μάλιστα με υπογραφή της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Η απόφαση είχε το εξής σκεπτικό: «Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που παρουσιάζει αξιόλογο μορφολογικό ενδιαφέρον, με τη συμμετρική του πρόσοψη, τα δύο σαχνισιά στα άκρα του ορόφου, τα οποία στηρίζονται σε χαρακτηριστικά φουρούσια και είναι ένα από τα τελευταία δείγματα της αρχιτεκτονικής των ελληνικών σπιτιών που διατηρούσαν στη Λάρισα οι ευκατάστατοι έμποροι πριν από την προσάρτηση του 1881».
Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να περιέλθει το κτίριο στην κυριότητα του Δήμου και ως αντάλλαγμα να δοθεί στην ιδιοκτήτρια Ευφροσύνη Γερολυμάτου-Φατούρου οικόπεδο στη συνοικία Νεαπόλεως.
Έπειτα, το κτίσμα αφέθηκε στην τύχη του με ελάχιστες επεμβάσεις συντήρησης του. Μάλιστα το κτίριο δέχτηκε και εξωτερικές επεμβάσεις από νεόδμητη πολυκατοικία «πολυτελούς» κατασκευής βορειοδυτικά του διατηρητέου, κολλώντας κυριολεκτικά πάνω του χωρίς να αφήσει τον στοιχειώδη αρμό.
Την τελευταία δεκαετία ο Δήμος Λαρισαίων παραχώρησε στον σύλλογο αρχιτεκτόνων το κτήριο προς χρήση για τις ανάγκες του συλλόγου, ο σύλλογος όμως δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει καθώς το κτίριο δεν είναι λειτουργικό. Σήμερα το κτήριο της οδού Σεφέρη 39 αντιστέκεται στον χρόνο με δυσκολία και οι περίοικοι της συνοικίας διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο κατάρρευσης του.
Η Ορμή Ανανέωσης έχει από καιρό επισημάνει την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτίσματος, όπως και αρκετών ακόμη που έχουμε υποδείξει.
Απαιτούνται λοιπόν άμεσα πρώτα σωστικά μέτρα για την διαφύλαξη του κτιρίου και την ασφάλεια των περαστικών και στην συνέχεια εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης του, μιας και είναι το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε από αυτή την εποχή. Την επανάχρηση του επίσης θεωρούμε απαραίτητη, ώστε με μια ουσιαστική χρήση με το ανθρώπινο στοιχείο να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Αντί λοιπόν να αναζητούμε την ιστορία της Λάρισας μόνο σε παρουσιάσεις βιβλίων και παλιές φωτογραφίες μπορούμε να σώσουμε αυτά τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που κουβαλάνε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Η Ορμή Ανανέωσης καλεί την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσουμε άμεσα στην διάσωση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού κτηρίου στην πόλη μας, με την πρόταση την οποία καταθέτουμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ