ΑΣΤΟΧΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας, Πολιτικός Επιστήμων

Τούτες τις μέρες παρακολούθησα στο διαδίκτυο τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας κίνησης δημοτών για την αλλαγή του ονόματος του Δήμου Ελασσόνας σε Δήμο Περραιβίας. Είναι πράγματι απορίας άξιον πως όλοι αυτοί που πρωτοστατούν και αποτελούν την ομάδα πρωτοβουλίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία της αρχαίας

Περραιβίας παραβλέπουν το γεγονός ότι τα όρια της Περραιβίας δεν περιορίζονται μόνον στα όρια του Δήμου Ελασσόνας αλλά εκτείνονται  προς τους Γόννους και εκείθεν στα Τέμπη και την Φαλάνη.

Δηλαδή η έκταση της αρχαίας Περραιβίας περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστούς σημερινούς δήμους, τον Δήμο Ελασσόνας, τον Δήμο Τεμπών και τον Δήμο Λάρισας. Για τον λόγο αυτόν και μόνον δεν είναι δυνατόν κανένας από αυτούς τους δήμους να οικειοποιηθεί το όνομά της επειδή αυτό δεν θα αντιπροσωπεύει σε καμιά περίπτωση ολόκληρη την Περραιβία και επιπλέον θα παραπλανεί ιστορικά τον κάθε πολίτη. Επίσης, δικαιολογημένα θα μπορούσε ο κάθε δήμος να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στο όνομα της Περραιβίας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι και το όνομα της Ελασσόνας είναι αρχαίο από την εποχή του Ομήρου και θα ήταν εύλογο να διατηρηθεί όπως έχει αλλά και να διεκδικηθεί επιπλέον η επανασύσταση του Δήμου Ολύμπου που το όνομά του περικλείει ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αλλά και της σύγχρονης ιστορίας μας.

Θεωρώ,λοιπόν, ότι οι όποιες ενέργειες που γίνονται σε σχέση με την τοπική Ιστορία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και σοβαρές, ώστε να μην παραχαράσσουν την Ιστορία αλλά να την αναδεικνύουν πάντα με βάση την ιστορική αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα, χωρίς να παρασυρόμαστε από αβάσιμους ρομαντισμούς και εγωκεντρικούς αρχαιολατρικούς ιδεαλισμούς.

Με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία του τόπου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ