Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΣΤΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ “ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ” ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Συνέντευξη τύπου για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από τον δήμαρχο και τον πρόεδρό της Ι. Τζιουμακλή

Με άκρως μελανά χρώματα περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Ελασσόνας ο νέος πρόεδρός της κ. Ι. Τζιουμακλής, και ο δήμαρχος Ν. Γάτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία και του διευθυντή κ. Λ. Παππά.

Στην εισήγησή του ο κ. Τζιουμακλής αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Δυστυχώς το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, απόρροια της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα την μικρή εισπραξιμότητα και την συσσώρευση χρεών προς προμηθευτές και το Δημόσιο. Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις της, είναι χειρότερη από ποτέ με τις ανείσπρακτες απαιτήσεις από τους καταναλωτές να ανέρχονται σε 3.335.604 € και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές σε 755.953 €πλέον των οφειλών προς την ΔΕΗ που ξεπερνά το 1 εκ. €, καθώς η επιχείρηση πλέον έχει στην εποπτεία της και τις γεωτρήσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν με αυτό το κόστος κάθε χρόνο πλέον την επιχείρηση».

Από την πλευρά του ο κ. Γάτσας παρουσίασε και ανέλυσε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δείχνουν την τραγική κατάσταση της επιχείρησης. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Δυστυχώς οι υποψίες μας επιβεβαιώνονται.  Τα τελευταία 5 χρόνια η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος.

Κατά την χρήση του 2014 η επιχείρηση τηρούσε ένα δάνειο με υπόλοιπο €367.000, ενώ εντός του 2019  έλαβε και ένα νέο δάνειο ποσού  €300.000 επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά της έξοδα. Σημειώνεται ότι στο νέο δάνειο, ο κ Ευαγγέλου συναίνεσε για την παροχή εγγύησης και του Δήμο με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα έκδηλη ανησυχία στο  Δήμου σχετικά με την εξυπηρέτηση του δανείου όπου σήμερα παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών,  μας δείχνουν πως στα αποτελέσματα η χρήση του 2014 διαμορφώθηκε με κέρδη ποσού €170.000, ενώ από εκείνη την χρήση και μέχρι το 2018 όλες οι χρήσεις διαμορφώθηκαν με ζημίες η οποία εκτοξεύτηκε, αθροιστικά στις 743.728 €.

Αυτά λοιπόν παραλαμβάνουμε από την “εγκληματική” διαχείριση του κ. Καραγκόγκου και έπειτα του κ. Σερετίδη, με την ανοχή πάντα του κ. Ευαγγέλου.

2014 €170,000 Κέρδη
2015 €147,000 Ζημίες
2016 €286,000 Ζημίες
2017 €444,000 Ζημίες
2018 €39,000 Ζημίες

Τέλος θα αναφερθώ και στο ειδικό τέλος αποχέτευσης το οποίο παρανόμως εισπράττονταν,  παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους ως αντιπολίτευση τότε. Και αφού βάσει νόμου καταργήθηκε, πέρασε εντέλει στα τιμολόγια. Και η τιμολογιακή πολιτική που τηρούσε η προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας είναι μη αποδεκτή δεδομένου ότι παντού το νερό γίνεται ολοένα και ακριβότερο όταν αυξάνεται η κατανάλωση του, ενώ εδώ παραδόξως η τιμή μέχρι 15 κυβικά είναι στα €0,49λ, έπειτα έως 25 κυβικά στα €0,62λ και πάνω από τα 26 κυβικά μειώνεται στα 0,42λ.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας πως θεωρούσαν πως με τέτοιες αποφάσεις μπορούσαν να διαχειρίζονται επικερδώς μία τόσο μεγάλη επιχείρηση. Μια επιχείρηση, των οποίων οι καταναλωτές δεν έχουν μάθει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Η εισπραξιμότητα αγγίζει πραγματικά το μηδέν. Μήπως πίσω από όλα αυτά παίζονται παιχνίδια πολιτικά και εντέλει ψηφοθηρικά?»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Γάτσας σημείωσε ότι υπάρχει θέμα με τους οφειλέτες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήδη στους μεγαλοοφειλέτες έχουν αποσταλεί επιστολές ενημερώνοντας τους και δίνοντας τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο. Εάν αυτό παρέλθει δυστυχώς ανά δημοτικές κοινότητες θα αναγκαστεί η επιχείρηση να κάνει διακοπές υδροδότησης.

Μεγάλος αριθμός  οφειλετών έχει ένα μέσο όρο σε χρέος της τάξεως των 5,000 € ενώ για τα νοικοκυριά ο μέσος όρος ανέρχεται  στα 2,000 €.

Ο κυριότερος ωστόσο λόγος πέρα της εισπραξιμότητας θα είναι να σταματήσουν όλες αυτές οι αναθέσεις σε εργολάβους, με τεράστια ποσά, χωρίς ποτέ να έχει δοθεί έκπτωση. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν  οι 3 φάκελοι/ 3 εργολάβοι όπου στα 5 χρόνια αυτά ο καθένας εισέπραξε αντίστοιχα

€791,000

€509,000

€477,020

Δεκτό ότι πρέπει να δίδονται οι εργασίες σε ντόπιους εργολάβους, τόνισε ο κ. Γάτσας,  ποιος όμως μπορεί να δεχτεί όλα τα έργα να δίδονται μόνο με αναθέσεις χωρίς τεχνικές μελέτες και έκπτωση σε αυτά; Γιατί να μην γίνονται ποτέ διαγωνισμοί, όταν η επιχείρηση έχει έρθει σε αυτή την δυσμενή οικονομική κατάσταση;

Θα πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε μεγάλο έργο για τους επόμενους 6 μήνες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις που θα βγάλουν από το τέλμα την επιχείρηση της Δ.Ε.Α.Υ.ΕΛ .

Βασική παράμετρος σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει και η ανταπόκριση των καταναλωτών στην ρύθμιση και έγκυρη εξόφληση των οφειλών τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com