ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση της Ευ. Λιακούλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί να απαντήσει από το βήμα της Βουλής η βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σε επίκαιρη ερώτησή της, σχετικά με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες καθηλώνουν την καστανοπαραγωγή της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου σε στασιμότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παραγωγή κάστανου στη Μελιβοία, τη Σκήτη, την Καρίτσα και τα Αμπελάκια καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της συνολικής καστανοπαραγωγής της χώρας, ενώ δεν είναι μικρό το ενδιαφέρον που δείχνουν για το προϊόν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Πέρα, όμως,  από τις εγγενείς δυσκολίες παραγωγής του προϊόντος έρχονται να προστεθούν και οι κλασικές αγκυλώσεις και προσκόμματα, που δημιουργεί η Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, η Λαρισαία βουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί δια ζώσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για το πως προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα της υπερβολικής χρέωσης των καστανοπερίβολων, λόγω ασαφούς καθεστώτος χρήσης γης, θεσμοθετώντας μια άμεση, λειτουργική, νόμιμη και βιώσιμη λύση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί κάστανου του ν. Λάρισας.

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από την ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. την τροποποίηση του ν.4280/2014, ο οποίος επιβάλλει ο καστανοκαλλιεργητής να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, παρότι είναι γνωστό πως η εν λόγω καλλιέργεια παραδοσιακά στη χώρα ασκείται κυρίως συμπληρωματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν, σε ανάλογης έκτασης με την εγκεκριμένη καλλιεργούμενη, νέοι δυνητικοί καλλιεργητές, που διαδέχονται τους παλαιότερους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ