ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ… Ο ΤΡΑΜΠ ΟΧΙ!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Η χθεσινή απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (COP 21), συνιστά ένα τεράστιο πλήγμα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να οδεύει εκτός διαχειρίσιμων ορίων.

Συνιστά, επίσης και μία άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση από ένα πρωτόγνωρο υπόδειγμα παγκόσμιας συνεννόησης που επιτεύχθηκε στο Παρίσι, και θα μπορούσε να είναι οδηγός για τη συνεννόηση της ανθρωπότητας και στο μέλλον.

Αντί της συναίνεσης και της συνεργατικής προοδευτικής αντίληψης παρατηρούμε ένα συνωμοσιολογικό αρνητισμό με εργαλείο τις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις (Fake news). O πρόεδρος Τράμπ κοντόφθαλμος και εμμονικός, συμμετέχει, ως βασικός συντελεστής, στην καταστροφή του πλανήτη με τις ιδέες και τις αποφάσεις του που στο όνομα της κερδοφορίας, δεν υπολογίζει ζημιές και καταστροφές, εξαντλώντας πόρους απαραίτητους για τη συνέχιση της ζωής μας.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για την αντιμετώπιση του θέματος από κυβερνήσεις, οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, αλλά η προσφορότερη επιλογή φαίνεται να είναι η αφύπνιση και η συνειδητοποίηση ότι παίρνουμε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, που πρέπει να εγκαταλείψουμε αμέσως. Τα κινήματα των νέων πρέπει να ενδυναμωθούν και να ασκηθούν πιέσεις από κάθε πολίτη, με έξυπνους και μη βίαιους τρόπους, ώστε οι ΗΠΑ να συνετιστούν και να επιστρέψουν στη συμφωνία για το κλίμα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε ότι η καθημερινή στάση μας, ως πολίτες συνειδητοποιημένοι, με περιβαλλοντική ευθύνη, ως υπεύθυνοι καταναλωτές και ως σκεπτόμενοι δρώντες, μπορεί να αναγκάσει τον Τράμπ σε αλλαγή πλεύσης.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και όλες τις άλλες Κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν τη συμφωνία, να εντατικοποιήσουν τα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να θέσουν πραγματικά και όχι στα λόγια, φιλόδοξους στόχους ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να ανέχεται τις ανοησίες υπουργών για επιδοτήσεις σε «φιλοκαπνιστικές» θερμάστρες να λάβει ενδεδειγμένα, ουσιαστικά μέτρα, και κυρίως να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για εξορύξεις που συνιστούν επί της ουσίας, έμπρακτη εγκατάλειψη της συμφωνίας του Παρισιού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ