ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το «Χατζηγιάννειο» βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, όπου σε πολύ πιο ήρεμο κλίμα και με πεσμένους τους τόνους οι παρατάξεις ενημερώθηκαν για το όλο θέμα, διχογνωμώντας ωστόσο

όσον αφορά στην αντιμετώπισή του.

Υπό την παρουσία μικρής αστυνομικής δύναμης εκτός δημαρχείου και μελών της παρέμβασης του «Χατζηγιάννειου» εντός του ο δημαρχεύων Γ. Σούλτης υπεραμύνθηκε των επιλογών και της διαχείρισης του θέματος από πλευράς δήμου, ξεκαθαρίζοντας πως έγινε απόπειρα επέμβασης από τα ΜΑΤ «τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ειδοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή».

«Πολιτευτήκαμε με σεβασμό στις αξίες της Δημοκρατίας και είμαστε κατά της “φίμωσης”, αλλά πάνω από όλα βάζουμε την ησυχία και το συμφέρον της πόλης», σημείωσε ο κ. Σούλτης, ενώ σε μια καθοριστική παρέμβαση οι αντιδήμαρχοι κκ Σάπκας και Διαμάντος υπογράμμισαν πως δεν υπήρξε κατάληψη του κτιρίου αφού όλα λειτουργούσαν κανονικά, με τον τελευταίο μάλιστα να ρωτά ευθέως τον διοργανωτή της εκδήλωσης Κ. Βαιούλη αν αποκηρύσσει την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων που εμφανίστηκαν στο πλευρό του.

«Λυπάμαι γιατί ο κ. Βαιούλης άθελά του ή εν γνώσει του έγινε “μαξιλαράκι” για ακραία στοιχεία της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμάντος, αναφερόμενος στην παρουσία πρώην βουλευτίνας της ΧΑ στο πλευρό του έξω από το Χατζηγιάννειο, αλλά και στην εκδήλωση, με τον επικεφαλής της Λαρισαίων Κοινόν να αναφέρει πως δεν γνώριζε το πολιτικό ποιόν των παρευρισκόμενων, επιμένοντας πως «η παράταξή του πολεμήθηκε από τη ΧΑ»!

Ζητώντας από το σώμα να καταδικάσει τις ενέργειες των αλληλέγγυων ο Κ. Βαιούλης σημείωσε πως «κανείς από τους αντιδημάρχους δεν πήρε πρωτοβουλία για την εκκένωση του δημοτικού κτιρίου από τους καταληψίες», μιλώντας μάλιστα για σκάνδαλο στο δήμο «που ανέχεται το Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον τρόπο που κάλυψε τα γεγονότα»!

Παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου ανέφερε πως πρόκειται σαφώς για κατάληψη, αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί ο δήμος δεν κινήθηκε όπως στην περίπτωση της κατάληψης κτιρίου του Γηροκομείου που ζητήθηκε αστυνομική επέμβαση, ενώ από την πλευρά του ο Π. Κρίκης ανέφερε πως «η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα καπιταλιστικών πολέμων και επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για τη μήτρα που γεννά το πρόβλημα».

«Η δημοτική αρχή όφειλε να προστατεύσει την εκδήλωση αφού δόθηκε άδεια» ανέφερε ο κ. Γούλας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γαμβρούλας σημείωσε πως «ακόμα και αν διαφωνούμε οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις ακραίες φωνές με διάλογο».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διατηρηθεί η ρητορική μίσους στην πόλη. Οι φασιστικοί θύλακες υπάρχουν και στο Χατζηγιάννειο στο πλευρό του διοργανωτή ήταν η Δ. Σβερώνη της ΧΑ, εξάλλου δεν ταυτιζόμαστε με το “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”», ανέφεραν σε παρέμβασή τους αλληλέγγυοι που προχώρησαν και σε ανάγνωση κειμένου για την εκκένωση της κατάληψης “Palmares”, πριν αποχωρήσουν φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το σώμα να αποφασίζει νέα συζήτηση του θέματος σε χωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com