ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ

Σε καταγγελία για πρακτικές του προϊσταμένου β/βαθμιας εκπαίδευσης Λάρισας και προέδρου του ΠΥΣΔΕ Λάρισας προχώρησαν με επιστολή τους τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Διονύσιος Διονυσίου, τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Δημήτριος Κοντελές, αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας και Αναστασία Χαρχαρίδου, τακτικό μέλος (Αντιπρόεδρος) του ΠΥΣΔΕ Λάρισας. Στην καταγγελία τους αναφέρουν τα εξής:

“Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή ενέργεια του ΔΔΕ και Προέδρου του ΠΥΣΔΕ Λάρισας να διακόψει  προγραμματισμένη συνεδρίαση  με ημερήσια διάταξη: Αιτήσεις – Ενστάσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τετάρτης 6-11-2019 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία απαντήσεων σε  ενστάσεις και αιτήσεις εκπαιδευτικών – μερικές εκ των οποίων είχαν κατατεθεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα – βρεθήκαμε μπροστά σε  αίτηση συναδέλφου και πρώην μέλους και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου (κ. Γεωργούσης), η οποία είχε κατατεθεί υπόψιν του ΠΥΣΔΕ Λάρισας από τις 21 Αυγούστου 2019!!!  Ο συνάδελφος ζητούσε από  το Συμβούλιο να ελέγξει  εάν υπάρχει πιστή αποτύπωση αποφάσεων, πρακτικών και πράξεων  προηγούμενων συνεδριάσεων σε έγγραφα που έλαβε μετά από αίτησή του, καθώς και σε ποιες από τις εν λόγω συνεδριάσεις ήταν παρών, ως μέλος του Συμβουλίου.  Δηλαδή, για να εξεταστεί η αίτηση του συναδέλφου αρκούσε να ακολουθηθεί μία  απλή, τυπική διαδικασία αντιπαραβολής εγγράφων, χωρίς καμία προσωπική κρίση. Σε αυτό το σημείο ο ΔΔΕ και Πρόεδρος του Συμβουλίου απαίτησε να μην συζητηθεί η συγκεκριμένη αίτηση και, παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου, απαίτησε την διακοπή της συνεδρίασης. Έδωσε μάλιστα   εντολή  στην γραμματέα του Συμβουλίου να αποχωρήσει  από την συνεδρίαση.

Μη θέλοντας να διαταράξουμε το κλίμα και την λειτουργία του Συμβουλίου και δίνοντας χρόνο στον Πρόεδρο του Συμβουλίου να επανεξετάσει την στάση του, επανήλθαμε  στην συνεδρίαση της Παρασκευής 8-11-2019 ζητώντας να συνεχίσουμε  εξετάζοντας, επιτέλους, την αίτηση του συναδέλφου κ. Γεωργούση (υπόθεση λίγων λεπτών). Εντούτοις, αντιμετωπίσαμε την  ίδια συμπεριφορά με την προηγούμενη συνεδρίαση από την πλευρά του Προέδρου.

Κατόπιν τούτου, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε το παραπάνω συμβάν, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί  ευθεία βολή στην ομαλή  και δημοκρατική λειτουργία ενός συλλογικού διοικητικού  οργάνου, όπως είναι το ΠΥΣΔΕ. Ο σεβασμός της άποψης της πλειοψηφίας – έστω και αν διαφωνούμε με αυτήν – πιστεύουμε ότι είναι  ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας,  και βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει κάθε συλλογικό όργανο.

Εντούτοις, το παραπάνω δεν  είναι το μόνο περιστατικό αναβολής και κωλυσιεργίας που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Θα αναφέρουμε δύο περιπτώσεις που απασχολούν το Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ.

Η πρώτη περίπτωση αφορά διόρθωση του τελικού αξιολογικού πίνακα κατάταξης υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., λόγω λανθασμένης μοριοδότησης εκπαιδευτικού, μετά από ένσταση συνυποψήφιού του (η οποία κατατέθηκε στις 13-3-2019, καθώς και αίτηση θεραπείας από τον Ιούλιο 2019). Ύστερα από αλλεπάλληλα ερωτήματα και απαντήσεις από διάφορες υπηρεσίες,  τέσσερα από τα επτά μέλη του Διευρυμένου ΠΥΣΔΕ καλούν σε συνεδρίαση το όργανο, εδώ και 15 ημέρες, θεωρώντας ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να παρθεί η σχετική απόφαση. Παρόλα αυτά, το Διευρυμένο Συμβούλιο έχει συγκληθεί από τότε  δύο φορές, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά εφαρμογή δικαστικής απόφασης (Α.Α 79/30-4-2019) για διευθυντή εκπαιδευτικής μονάδας.  Ενώ αυτή η δικαστική απόφαση έχει σταλεί στο Συμβούλιο  από τον Αύγουστο 2019, το Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ άρχισε να ασχολείται  στα μέσα του Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να είμαστε οριακά – εάν δεν έχουμε ήδη ξεπεράσει – με τις προθεσμίες εκτέλεσης της συγκεκριμένης  δικαστικής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του ΔΔΕ και Προέδρου του Συμβουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση, για παρακώλυση (από ορισμένα μέλη) της λειτουργίας του ΠΥΣΔΕ και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, έχουμε να πούμε τούτο: από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου συνεδρίαζαν για τρεις, τέσσερις ή και παραπάνω ώρες και σε σχεδόν καθημερινή βάση (μερικές φορές και Σάββατο). Αυτό μπορεί  εύκολα να αποδεδειχθεί από τα πρακτικά των συνεδριάσεων.  Με βασικό μας μέλημα την  έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα σχολεία για την συμπλήρωση του ωραρίου τους, και όχι την τοποθέτηση των αρεστών στην γραμματεία του ΠΥΣΔΕ, πριν τελειώσουν οι τοποθετήσεις στα σχολεία όπως η νομοθεσία ορίζει (και μάλιστα από ειδικότητες που θα χρειαζόμασταν αναπληρωτές!!!). Φυσικά  και δεν τα κάναμε όλα τέλεια, ούτε είχαμε τις ίδιες προσεγγίσεις στις όποιες αποφάσεις. Γι αυτό, εξάλλου, κατατέθηκαν και ενστάσεις, ώστε να διορθωθούν λάθη ή παραλείψεις.

Για την κατάσταση  όμως που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, κάποιοι έχουν ευθύνη: Ο ΔΔΕ και Πρόεδρος  του Συμβουλίου, ο οποίος ευρισκόμενος σε άδεια (χωρίς να έχει λύσει διαδικαστικά-οργανωτικά θέματα του συμβουλίου),  απουσίαζε από τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα (ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο συμμετείχε σε ελάχιστες συνεδριάσεις του Συμβουλίου). Μερικές, δε, φορές η απουσία του ήταν μόνο κατά τις ώρες της  συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ. Επίσης, ευθύνη έχει και το Υπουργείο Παιδείας που φτάσαμε στα μέσα Νοέμβρη για να προσληφθούν 40 αναπληρωτές (30 στη Γενική Εκπαίδευση και 10 για παράλληλη στήριξη).  Αυτό για τα σχολεία της Λάρισας  σημαίνει ότι χάθηκαν  από την αρχή της σχολικής  χρονιάς τουλάχιστον 1000- 1500 ώρες κάθε εβδομάδα!!!!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ