ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Την Παρασκευή, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργικής Μηχανικής το οποίο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος – ΕΓΜΕ και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Γεωργική Μηχανική βασικό στοιχείο αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας». Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, Καθηγητές, φοιτητές γεωτεχνικοί και εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων φορέων. Παρουσιάστηκαν συνολικά 57 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις πάνω στους θεματικούς τομείς των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών, τα θερμοκήπια και τις γεωργικές κατασκευές, τους υδατικούς και εδαφικούς πόρους και το περιβάλλον.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει μια σειρά από καίρια προβλήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία και να προτείνει επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να διασφαλίσουν το γεωργικό τους εισόδημα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Επίσης, να καλλιεργήσει νέες συνεργασίες αλλά και να αναπτύξει δίαυλους επικοινωνίας με τη τοπική κοινωνία, τη βιομηχανία και τον κλάδο του εμπορίου ώστε να γίνει εφικτή η διάχυση της έρευνας και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος όλων.

Στις δύο εναρκτήριες ομιλίες παρουσιάστηκαν από τον Ομότιμο Καθηγητή του Π.Θ., κύριο Κωνσταντίνο Κίττα, οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σύγχρονων θερμοκηπιακών μονάδων για τη χώρα μας και εν συνεχεία, αναλύθηκαν από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας, κύριο Διονύσιο Μπόχτη, οι μεταβολές που αναμένεται να επιφέρει στην αγροτική επιχειρηματικότητα η πληροφορία ως ένα νέο ‘μέσο παραγωγής’.

Στη θεματική ενότητα των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν συνολικά 18 εργασίες οι οποίες κάλυπταν θέματα γεωργίας ακριβείας, τηλεπισκόπησης καλλιεργειών με δορυφορικές εικόνες, drones και αισθητήρες, αυτοματισμούς στη γεωργία, ρομποτικά συστήματα και εφαρμογές, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες ακριβείας στη κτηνοτροφία κ.α. Για πρώτη φορά μάλιστα παρουσιάστηκαν εργασίες που αναλύουν το κόστος και τα οφέλη από την εφαρμογή των καινοτομιών.

Στη θεματική ενότητα θερμοκήπια και γεωργικές κατασκευές συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη στατικότητα των αγροτικών εγκαταστάσεων, τη θέρμανση, τον αερισμό και την ενεργειακή αποδοτικότητα των θερμοκηπίων, τα παθητικά και ενεργητικά συστήματα δροσισμού, τις υδροπονικές καλλιέργειες και ένα καινοτόμο σύστημα ενυδρειοπονίας που αναπτύχθηκε από το Π.Θ.

Στην ενότητα των υδατικών πόρων παρουσιάστηκαν νέα υπολογιστικά μοντέλα για την εκτίμηση των υδατικών αναγκών των καλλιεργειών, την εξατμισιοδιαπνοή, τη διήθηση και τη στράγγιση καθώς επίσης εργασίες που εξετάζουν τη δυναμικότητα και την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των ποταμών και των λιμνών της χώρας μας.

Στην ενότητα του εδάφους παρουσιάστηκαν εναλλακτικές πρακτικές για την βελτίωση της γονιμότητας και της ποιότητας των εδαφών όπως η προσθήκη τεχνητού ζεόλιθου από ιπτάμενη τέφρα και η προσθήκη απανθρακωμένου αχύρου, παρουσιάστηκαν εναλλακτικές μέθοδοι μέτρησης εδαφικών ιδιοτήτων όπως η οργανική ουσία και συζητήθηκαν προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως π.χ. για τη μέτρηση της εδαφικής υγρασίας, αναλύθηκε η δυναμική και η κινητικότητα των θρεπτικών στοιχείων κ.α

Τέλος όσον αφορά την ενότητα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν δύο εργασίες που ανέλυαν την ρύπανση από βαρέα μέταλλα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ενώ επίσης υπήρχαν εργασίες που διαπραγματεύονταν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία, τη μελέτη της αειφορίας των βιογενών υλικών και την ανάλυση του κύκλου ζωής για υλικά και παραγωγικές διεργασίες στη γεωργία.

Τα πλήρη κείμενα όλων των εργασιών θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της ΕΓΜΕ www.egme.gr και θα είναι ελευθέρα διαθέσιμα η για όλους

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ