ΠΡΟΒΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Φοιτητής μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία δεν επέτρεψε αρχικά σε άτομα με ιατρικά προβλήματα να αποχωρήσουν ενώ δεν επιτράπηκε να προσεγγίσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Πάνω από πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο. Μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ήταν μια κοπέλα, για την οποία ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, δήλωσε στο efsyn.gr ότι εξετάστηκε στα παθολογικά ιατρεία και θα έπαιρνε εξιτήριο, καθώς «περισσότερο τρόμαξε και δεν έχει κάτι παθολογικό».

Αντίθετα, ένας νεαρός υπέστη κάταγμα οστού στο χέρι (ωλένη) και πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο τις επόμενες ημέρες.

Οι φοιτητές έχοντας απέναντί τους, τους αστυνομικούς, φώναξαν συνθήματα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73’») και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατατολής.

Λίγο πριν τις 15.00, οι περίπου 200 φοιτητές, αποχώρησαν από το Πανεπιστήμιο και με πορεία, συντεταγμένα, μαζί μεσυναδέλφους τους που βρίσκονταν εκτός κτιρίου, έφθασαν στο Πολυτεχνείο καλώντας σε Συντονιστικό και πορεία (18.00 Προπύλαια) το απόγευμα.

Την ώρα των επεισοδίων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πατησίων.

Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων τελικά η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια. Αντίθετα, οι άλλοι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έντονες οι αντιδράσεις

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα “νόμος και τάξη” για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους».

Και συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης:

«Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις.»

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε «όσα συνέβησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που έσπευσε στην περιοχή. «Θυμίζουν άλλες εποχές, πριν πολλά χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε «παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της αστυνομίας».

Ασύμμετρη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

«Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή» ανέφερε ο γραμματέας της Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

«Η επέμβαση των αστυνομικών χθες στην ΑΣΟΕΕ για την αποκάλυψη του οπλοστασίου των αναρχικών, ήταν επιβεβλημένη. Σήμερα όμως δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε με περιφρούρηση του χώρου να είχαν αποφευχθεί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, συνιστώντας παράλληλα «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη».

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη».

Τη στιγμή που διμοιρία των ΜΑΤ να επιχειρεί να απομακρύνει συγκεντρωμένους έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνώνhttps://www.efsyn.gr/node/218487 

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ (…). Σαν χουντικές δυνάμεις κατοχής τα τάγματα εφόδου του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως και του Μητσοτάκη χτυπάνε φοιτητές και καταλαμβάνουν την ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας συλλήψεις φοιτητών!» αναφέρει το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Η Ν.Δ., εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», επιχειρεί, με πρωτοφανείς πρακτικές καταστολής, να επιβάλει σιγή στο φοιτητικό και κοινωνικό κίνημα», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Ενότητα.

Κυβερνητικά πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο την αστυνομική καταστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι επιλέγει να ταυτιστεί με τους «μπαχαλάκηδες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι χθες η αστυνομία «εξάρθρωσε γιάφκα» στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ, όμως «από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα» Και «σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αρχικά η ΕΛ.ΑΣ., σαν να μη συνέβη τίποτε, ανακοίνωσε ότι «σήμερα και περί ώρα 12:30 ομάδα περίπου (70) ατόμων εισήλθε στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και ενημερώθηκαν σχετικά οι Αρχές του Πανεπιστημίου. Τα άτομα τελικά αποχώρησαν την 14:45 περίπου ώρα».

Αργότερα, βεβαίως, εξέδωσε νέα ανακοίνωση, δίνοντας τη δική της εκδοχή για το συμβάν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πως «δέχτηκαν επίθεση», καθώς και πως «αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων».

Σύμφωνα, λοιπόν με την ΕΛ.ΑΛ., «την 12:30 ώρα, (100) περίπου άτομα προσέγγισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο, οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια κ.α. αντικείμενα, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν (70) περίπου από τα άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι την 14:45 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

»Από τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν (2) αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού προσήχθησαν (3) άτομα.»

Θυμίζουμε πως χθες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ στην οποία άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την κεντρική πύλη και την είσοδο επί της Δεριγνύ, για να ελέγξουν τους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις».

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ