ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΗΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Υπόθεση ζωής και θανάτου, αλλά και ζήτημα για όλους τους φορείς της Λάρισας θα πρέπει να αποτελέσει η πίεση προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει συνεχής λειτουργία του Αιμοδυναμικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για την αντιμετώπιση με πρωτογενή αγγειοπλαστική περιπτώσεων ασθενών κατά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση εμφράγματος.

Μετά από συνεχείς πιέσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία και μετά τα (δίκαια) πανηγύρια για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού μετά τις 3.30 το μεσημέρι και κατά τις μέρες εφημερίας του Νοσοκομείου από την άνοιξη του 2018 οι αυξημένες ανάγκες καθιστούν επιτακτική την περαιτέρω λειτουργία του, καθώς περιστατικά «παίζουν» κυριολεκτικά με τον χρόνο προκειμένου να εξυπηρετηθούν ή καταλήγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, για όσους φυσικά είναι σε θέση να «σηκώσουν» το ανάλογο κόστος.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση παλαίμαχου Λαρισαίου μπασκετμπολίστα που νοιώθοντας έντονη αδιαθεσία από το βράδυ της Τρίτης έσπευσε το πρωί της Τετάρτης στο ΙΚΑ Λάρισας, με τη γιατρό που τον εξέτασε να καλεί εσπευσμένα ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το Αιμοδυναμικό παρέμενε «κλειστό» για την περίπτωση, καθώς το Πανεπιστημιακό δεν εφημέρευε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της σελίδας το «φορτωμένο» πρόγραμμα του Κέντρου τοποθετούσε το περιστατικό για αντιμετώπιση μετά την παρέλευση 6ημέρου, με ό,τι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς, ο οποίος και μεταφέρθηκε άμεσα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και μετά από πολύωρο χειρουργείο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Κοντολογίς μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 η αγγειοπλαστική στο έμφραγμα του μυοκαρδίου γινόταν μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι και τις ώρες που λειτουργούσε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, δηλ. μετά τις 3.30 μ.μ. δεν «μπορούσε» κάποιος να υποστεί έμφραγμα.

Διαπιστωμένα τώρα πλέον «μπορεί», αρκεί φυσικά να εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μπράβο στους υπεύθυνους!

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ