ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΄ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ‘ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1941-1944

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την επίσημη μέρα της Εθνικής Αντίστασης της 25ης Νοεμβρίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΣΙΜΕΑ για τη διατήρηση της μνήμης και την ανάδειξη της προσφοράς και των θυσιών των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος καλεσμένη του ΣΙΜΕΑ είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καβάλα. Θέμα της ομιλίας θα είναι

«Η Ναζιστική ΄εργασιακή ‘πολιτική στην ΕΛΛΑΔΑ 1941-1944: Δουλική εργασία και φυλετικά ζητήματα»

Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο ΚΟΡΔΑΤΟΣ (παραλιακό συγκρότημα ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ) στο Βόλο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Αντιπρύτανις Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Αν. Καθηγήτρια  κ. Ιωάννα Λαλιώτου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Παν. Θεσσαλίας

Σύντομο βιογραφικό της κ. Μαρίας Καβάλα

Η Μαρία Καβάλα είναι επίκουρη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας (αποκλεισμοί και διακρίσεις) στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και σύμβουλος-καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία του Ε.Α.Π. (Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου) Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει λάβει υποτροφίες ΙΚΥ, Αριστεία Α.Π.Θ., «Αλμπέρτο Ναρ», Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, Yad Vashem, Rothschild και υποτροφία Fulbright στο UCSB (University of California, Santa Barbara).

Στην αρχή της εκδήλωσης θα τιμηθεί από τον ΣΙΜΕΑ ο Νικόλαος Σαμούρης, όμηρος στο στρατόπεδο εργασίας στο Λάντσεντορφ της Αυστρίας. Ο κ. Σαμούρης,  γεννημένος το 1924, είναι ίσως ο τελευταίος επιζών όμηρος στην περιοχή μας και διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του ομώνυμου Συλλόγου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com