ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ορεινά του νομού Γρεβενών εξαιτίας ενός δημοσιεύματος σε ιστοσελίδα των γνωστών εκδόσεων “ΑΝΕΒΑΊΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” σύμφωνα με το οποίο δόθηκαν άδειες για να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα στη Βασιλίτσα και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.

Στο κείμενο της σελίδας anevenontas.gr που προκάλεσε ανησυχίες αναφέρονται τα εξής:

“Το ότι οι εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας έχουν βάλει στο στόχαστρο κάθε βουνό της χώρας το ξέρουμε. Ότι παίρνουν άδειες για εγκαταστάσεις μέσα σε περιοχές Natura 2000, το γνωρίζουμε και αυτό. Αλλά ότι θα έπαιρνε άδεια εγκατάστασης αιολική βιομηχανία μέσα Εθνικό Πάρκο, μας ξεπερνά.

Όμως έγινε και αυτό. Πρόσφατα δόθηκαν άδειες εγκατάστασης για τρία αιολικά εργοστάσια:

  1. Στην περιοχή της κορυφής Βασιλίτσα (κατάκορφα!) και στην κορυφογραμμή προς το Δίστρατο, δυναμικότητας 8.5 MW, που θα αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 110 μέτρων (85 ο πυλώνας + 25 η ακτίνα της έλικας).
  2. Στην κορυφογραμμή της Βασιλίτσας που φεύγει προς τα νότια, πάνω (δυτικά) από την Αβδέλα, δυναμικότητας 32 MW, που θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 125 μέτρων (80 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας).
  3. Στην κορυφογραμμή βόρεια του χωριού Αβδέλα (κορυφές Μαντηλίτσα – Στραγγόπετρα), δυναμικότητας 26 MW, που θα αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων (85 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας).

Πρόκειται ουσιαστικά για ισοπέδωση και ολική καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού και μάλιστα στη Βόρεια Πίνδο, μια περιοχή όπου σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά.

Στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δημοσιεύουμε, (από μηχανικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, με ακριβείς διαστάσεις και θέσεις) μπορείτε να δείτε με ακρίβεια το που ακριβώς θα μπουν και πως ακριβώς θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες, ενώ έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν οι δρόμοι πρόσβασης στους πυλώνες. Παρ’ όλα αυτά λείπουν αρκετά συνοδά έργα: γήπεδα εργασιών κλπ.

Να διευκρινίσουμε ότι τα τρία εργοστάσια έχουν πάρει την πρώτη άδεια, την λεγόμενη άδεια Παραγωγής, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση άδειας εγκατάστασης”.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα δημοσίευμα που αν όντως είναι αληθινό, τότε πρόκειται για μια εγκληματική απόφαση σε βάρος του περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής και κατ’ επέκταση και των κατοίκων της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ