Εορταστική εκδήλωση το Σάββατο στη Λάρισα
Το Λύκειον των Ελληνίδων της πόλης μας γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του 1979-2019 και σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα: «Επιτόπιες εθνογραφικές καταγραφές και ζητήματα δημοσίευσης των δημοτικών τραγουδιών και διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών» με ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ, Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
(ΚΕΕΛ) το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 ώρα 7:00 μμ. στην αίθουσα «Ζήνα Πατέρα», οδός Δήλου 17.
Ο Ευάγγελος Θ. Καραμανές σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία, Κοινωνική Aνθρωπολογία και Εθνολογία στo Tμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Παρισίων όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Διευθύνει το ΚΕΕΛ από το 2014. Έχει πραγματοποιήσει λαογραφικές αποστολές για επιτόπια έρευνα στην Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και αλλού και έχει δημοσιεύσει μελέτες κυρίως για θέματα υλικού πολιτισμού. Εργάστηκε για την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση του Λαογραφικού Αρχείου και των συλλογών του Κέντρου, την ανάπτυξη δικτυακών πυλών και ψηφιακών αποθετηρίων και την βελτίωση των υποδομών του συμμετέχοντας και διευθύνοντας σχετικά ερευνητικά προγράμματα.
Κατά το τρέχον έτος 2019 υλοποιούνται δύο προγράμματα ψηφιοποίησης ηχητικού υλικού και χειρογράφων των οποίων έχει την επιστημονική ευθύνη. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και τόμους της Επετηρίδας του Κέντρου. Προσφάτως κυκλοφόρησε ο τόμος των Πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου για τα 100 χρόνια του Κέντρου Λαογραφίας του οποίου είχε την επιμέλεια. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών και τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας ιδρύθηκε το 1979 και συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς στην πόλη και στη χώρα μας, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα από την πλούσια ελληνική παράδοση.
Τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, τα οποία έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες μαθητών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αποτελούνται από ένα παλλόμενο και συνεχώς ανανεωμένο έμψυχο υλικό με βασικό σκοπό της δράσης του την εκμάθηση, συντήρηση και μετάδοση της ελληνικής παράδοσης. Η ιματιοθήκη του Λυκείου περιλαμβάνει παλιές αυθεντικές φορεσιές σε μεγάλη ποικιλία καθώς και εξαιρετικής ομορφιάς παραδοσιακά κοσμήματα, στοιχεία που την καθιστούν πολύ αξιόλογη. Το ενδυματολογικό και μουσικοχορευτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί δεν προορίζεται μόνον για μουσειακούς σκοπούς, μελέτη και διδασκαλία, αλλά ζωντανεύει στις εμφανίσεις των χορευτικής ομάδων του σε εκδηλώσεις κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κορυφαίες εμφανίσεις του ΛΕΛ στην Ελλάδα, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό, είναι οι θεματικές παραστάσεις : ”Έλληνες και Εποχές” 1994, ”Τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας” 1998, ο ”Κύκλος της ζωής της Θεσσαλίας” 2001, ”Χοροχρώματα” 2006, Από την τελετουργία στο γλέντι” 2013, ”Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα”, 2017, την οποία το ΛΕΛ παρουσίασε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαγεύοντας το κοινό που την παρακολούθησε.
Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας έχει κάνει μια αξιόλογη εξαγωγή πολιτισμού, ταξιδεύοντας και παρουσιάζοντας αξιόλογες παραστάσεις στις μεγάλες πόλεις Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, Σολτ Λέικ Σίτι, Μόσχα, Βλαντιμίρ, Παρίσι, Σαιντ-Ετιέν, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρσοβία, Βελιγράδι, Ρώμη, Ερεβάν, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Σαγκάη, Σεούλ, Χάιφα, Αβινιόν, Σαν Ρέμο, Κόμο, Λουγκάνο, Αβιάνο, Μόντενα, Λίλ, Λιεβέν, Βισύ, Μαρτινί και άλλες.
Οι αξίες και τα ιδανικά του Λυκείου των Ελληνίδων αποτελούν το συνεκτικό δεσμό όλων αυτών που ακούραστα εργάζονται για την επίτευξή τους. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε έναν κόσμο αποξένωσης και έκπτωσης αξιών, οι άνθρωποι να συνδέονται και να έχουν κοινά σημεία αναφοράς τις υψηλές αξίες και τα ευγενή ιδανικά που ταπεινά και διακριτικά διδάσκει η πλούσια ελληνική παράδοση.
Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει δεξίωση για την ανταλλαγή ευχών για τη συνέχιση της πορείας του Λυκείου των Ελληνίδων της πόλης μας.