ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Εκδήλωση με θέμα «Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή, και η εμπλοκή της χώρας μας» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την επιβολή της «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο που ακολούθησε, σηματοδοτούν την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, με την εμπλοκή πολλών άλλων μικρότερων, όπως η Τουρκία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε τον Ιούλιο, έδειξε την αποφασιστικότητά  της να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα στην ίδια κατεύθυνση με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής, και πλειοδοτώντας ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Υπέγραψε την αναβάθμιση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», και τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας. Πέραν της βάσης της Σούδας, που είναι η κορωνίδα των βάσεων, και των άλλων βάσεων και στρατηγείων που ήδη υπάρχουν, δημιουργούνται 3 νέες, σε Λάρισα (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, UAV), Στεφανοβίκειο (αεροπορία στρατού με ελικόπτερα Apache και Black Hawk), και Αλεξανδρούπολη (λιμάνι, ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, σύστημα παρακολούθησης Ρωσίας).

Σε αντίθεση με τον καλλιεργούμενο εφησυχασμό και τα δήθεν «οφέλη», αυτό που εξασφαλίζεται είναι η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, ολόκληρη η χώρα μας μετατρέπεται σε προκεχωρημένο ορμητήριο του ΕυρωΑτλαντικού ιμπεριαλισμού, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Σταύρος Τάσσος, Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Καθηγητής Πανεπιστημίου (Γεωλογίας – Σεισμολογίας).

«Λέμε όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά», υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση, όπου και ζητήθηκαν τα εξής:

Να καταγγελθεί η Ελληνο-Αµερικάνικη “Συµφωνία Αµοιβαίας Αµυντικής Συνεργασίας”.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑµερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις.

Καμία συµµετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ