Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
«Στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας δεν υπάρχει χώρος για ενδοεκκλησιαστικές διενέξεις. Ως πολιτική οργάνωση, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, θα πρέπει να πορευτούμε με προσεκτικά βήματα μακριά από εθνικισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Θα προστατεύσουμε τη ΔΣΟ και θα αναβαθμίσουμε το κύρος της αν έχουμε ενιαία φωνή και εκπέμπουμε ξεκάθαρα μηνύματα».
Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, στην Αθήνα. Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «όσοι με ευκολία μιλούν εσχάτως περί σχίσματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σχίσμα υπήρξε για δογματικές διαφορές και όχι για ζητήματα σχετικά με τη διοίκηση τοπικών εκκλησιών. Εμείς, ως κατεξοχήν διακοινοβουλευτικός θεσμός είμαστε πέρα και πάνω από δογματικές πόσο δε μάλλον διοικητικές εκκλησιαστικές διαφορές».
Με αφορμή τα «όσα δυσάρεστα συνέβησαν στην τελευταία Γ.Σ. της ΔΣΟ στην Τιφλίδα της Γεωργίας» όταν διεκόπησαν εντός του γεωργιανού κοινοβουλίου με πρόσχημα διαμαρτυρίες γιατί προήδρευε Ρώσος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Σοβιετικού Καθεστώτος δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι σε χώρες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση υπάρχουν -σε μερίδα του κόσμου- αντισοβιετικά αισθήματα, που έχουν να κάνουν με την καταπίεση που υπέστησαν οι λαοί αυτοί από το Σταλινικό καθεστώς. Στα αισθήματα αυτά μπορούν να επενδύσουν όσοι επιθυμούν να στήσουν προβοκάτσιες για εσωτερική κατανάλωση, που όμως πλήττουν και την εικόνα της Οργάνωσής μας. Γι αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί».
Αναφορικά με τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή χαιρέτησε την αναγνώριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα, εκφράζοντας την ευχή «το βήμα αυτό να ολοκληρωθεί και να μην υπάρξει μπλοκάρισμα στην αμερικάνικη Γερουσία, όπως ελέχθη ότι συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τραμπ».