Η κατά πλειοψηφία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου και θα αποστείλει σχετικό αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε μέλη της να επισκεφτούν τον καταυλισμό προσφύγων, θεωρώντας πιθανόν τα ελληνικά ακριτικά νησιά, ως τουρκικές επαρχίες.
Ο πρόεδρος της τουρκικής υποεπιτροπής για τη Μετανάστευση και την Προσαρμογή δήλωσε : «Θέλουμε να δούμε ειδικά τα ελληνικά νησιά, γιατί εκεί εγείρονται σοβαρά προβλήματα».
Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι το «προσφυγικό-μεταναστευτικό» είναι κυρίαρχο θέμα της ελληνικής πολιτικής ζωής και υπάρχει κίνδυνος τα νησιά μας να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθυσμός των προσφύγων-μεταναστών σε τρία ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) έχει φτάσει σήμερα περίπου στις 25.000 άτομα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια των τοπικών δομών υποδοχής, αλλά και τα όρια ανοχής και φιλοξενίας των ντόπιων κατοίκων. Το θέμα δεν είναι πεδίο άσκησης των ανθρωπιστικών μας ιδανικών, αλλά θέμα ασφάλειας, ταυτότητας και πολιτισμού.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί, κατά ωμή δήλωση του Προέδρου της, τις μεταναστευτικές ροές και τις ΜΚΟ, προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων, αδιαφορώντας για πνιγμούς και ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα, στις ελληνικές ακτές έχει στηθεί ένα συνονθύλευμα υπερεθνικών οργανισμών, που υποτίθεται ότι βρίσκονται για προσφορά βοήθειας για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ουσιαστικά όμως συμπλέουν με τις τουρκικές επιδιώξεις, κάνοντάς τους ταξιθέτες στις ανθρώπινες ψυχές, εκμεταλλευόμενοι τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια.
Τα ακριτικά μας νησιά δε μπορούν, αλλά ούτε και η Ελλάδα, να γίνει μόνιμος επαίτης βοήθειας για το μεταναστευτικό, ούτε να βρίσκονται υπό συνεχή ομηρεία, έναντι των Τουρκικών ορέξεων. Επιβάλλεται η χάραξη μιας μόνιμης εθνικής στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει πολύ καλή και αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και παράλληλα, άμεση αποσυμφόρηση των δομών υποδοχής στα ελληνικά νησιά.