Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Δ.Βαρμάζη «Δημήτρης Μαρωνίτης (1929-2016)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 , και ώρα 7,30μμ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου και θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου.
Συντονίζει η φιλόλογος κ.Αθηνά Καραλοπούλου.
Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας , οι Εκδόσεις Γράφημα , το βιβλιοπωλείο Καλτσάς, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος «Λάρισα , Πόλη που μαθαίνει»
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Νίκος Δ. Βαρμάζης κατάγεται από τον Μοσχοπόταμο Πιερίας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης και από το κλασικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο αναγορεύτηκε και διδάκτωρ.
Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση επί 38 συναπτά έτη (1961-1999). Εργάστηκε στο Aμερικανικό Kολλέγιο Aρρένων Aνατόλια, στη Σκοτούσα Σερρών, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων στους νομούς Xαλκιδικής και Θεσσαλονίκης (1984-1999). Από το 1999 ως το 2004 διετέλεσε επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διδακτική των αρχαίων ελληνικών.
Συγγραφικό έργο:
Α) Αυτοτελή βιβλία 1. Η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία ως πρόβλημα της νεοελληνικής εκπαίδευσης 2.Το Γυμνάσιο Κατερίνης, Συμβολή στην τοπική ιστορία μιας μακεδονικής πόλης. 3. Η Εποχή του Λίθου και του Χαλκού στον ελλαδικό χώρο και 4. Η κλασική εποχή, μια διδακτική προσέγγιση της ιστορίας από τις πηγές, (σε συνεργασία με τις: Αικατερίνη Δημητριάδη, Μαρία Ευσταθίου, Μαρία Σκαρλάτου) 5. Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ιστορία ενός υποδειγματικού ελληνικού σχολείου 6. Διδακτική των αρχαίων ελληνικών 7. Εκπαιδευτική μαρτυρία, 38 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση 8. Δύσκολα χρόνια στην Πιερία 9. Η Αστική Σχολή Αικατερίνης (μαζί με τον Νικο Γραίκο). 10. Δάσκαλοι και μαθητές 11. Εκπαιδευτικά και φιλολογικά μελετήματα 12.Τότε στην Κατερίνη…13. H Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1950. 14. Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833). Ένας κόσμος ανεξάντλητος. 15. Πρόσωπα και θέματα της Πιερίας και της Κατερίνης
Β) Σε διάφορα φιλολογικά περιοδικά, συλλογικούς και τιμητικούς τόμους έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 30 φιλολογικές μελέτες του για την Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, την Ιστορία και την Ιστορία της Εκπαίδευσης.