ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με την λήξη της θητείας της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στις 31 Αυγούστου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στον ορισμό των νέων μελών της πενταμελούς επιτροπής. Η συμμετοχή των μελών  στην Καλλιτεχνική Επιτροπή  είναι τιμητική και άμισθη, με αρμοδιότητα να εγκρίνουν και να καταθέτουν προτάσεις για την διαμόρφωση

του  εικαστικού προγράμματος  της πινακοθήκης, με στόχο την αναβάθμιση  πολιτιστικού έργου  του μουσείου και την σύνδεσή του με άλλους φορείς παραγωγής πολιτισμού.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/11/2019 στην Δημοτική Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έγινε ο ορισμός των νέων μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από τους:

Κυριάκο Κατζουράκη εικαστικό, Ομότιμο Καθηγητή στο ΑΠΘ, Λουϊζα Καραπιδάκη  ιστορικό της τέχνης, Γιάννη Μπόλη Δρ. ιστορίας της τέχνης, Λίνα Τσίκουτα Δρ. ιστορίας της τέχνης-μουσειολόγο και Θεοδώρα Τσιάτσιου εικαστικό.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους διατελέσαντες μέλη της απερχόμενης Καλλιτεχνικής επιτροπής, για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την συμβολή τους στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Βαγγέλη Βλαχοδήμο γλύπτη, Ιφιγένεια Σδούκου εικαστικός, Μαρία Παπαδημητρίου χαράκτρια-μουσειολόγο, Χρύσα Δραντάκη Δρ. κοινωνιολογίας της τέχνης και  Γιάννη Μπόλη Δρ. ιστορίας της τέχνης.

Βιογραφικά

Ο Κυριάκος Κατζουράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αγγλία στη St. Martins School of Art. Έζησε στην Αγγλία το διάστημα 1972-1985, όπου με επιμέλεια του Eduardo Paolozzi οργάνωσε το 1976 έκθεση στη Serpentine Gallery, Arts Council.

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 νέοι Έλληνες Ρεαλιστές». XI Biennale de Paris το 1980 και Biennale Sao Paulo το 1979. Σκηνογραφίες στο Θέατρο Τέχνης 1988 – 2006 με σκηνοθέτη τον Γ. Λαζάνη. Το 2005 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ – Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής στο ΑΠΘ.

Η  Λουϊζα Καραπιδάκη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποφοίτησε από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Στρασβούργο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master I, Master II) στη Σορβόννη, Παρίσι 1 στο Παρίσι.

Εργάστηκε ως επιμελήτρια και διευθύντρια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και από το 1997 εργάζεται στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, υπεύθυνη της μουσειακής Συλλογής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Έχει σχεδιάσει και συγγράψει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το εκπαιδευτικό βιβλίο «μαθαίνοντας για το λάδι και την ελιά», έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών, που πήρε το βραβείο Μοσκόβη 2013.

Είναι μέλος της επιτροπής της Triennale of Polish Contemporary Drawing του Μουσείου Kresow, στο Lubaczowe της Πολωνίας.

Είναι συνεργάτης του Μουσείου Mucem (Musée de l’Europe et de la Méditerranée), στη Μασσαλία της Γαλλίας και του Μουσείου Kresow.

Ο Γιάννης Μπόλης, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα (Θεσσαλονίκη 2000). Από το 2000 έως το 2019 εργάσθηκε ως επιμελητής-ιστορικός της τέχνης, καθώς και προϊστάμενος (από το 2007) συλλογών έργων τέχνης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και επιστημονικούς καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και στον ημερήσιο Τύπο. Δίδαξε (2010-13) ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φλώρινα, καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017-19). Από το 2018, έχει αναλάβει υπεύθυνος του MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Η Λίνα Τσίκουτα, γεννήθηκε  στην Κομοτηνή το 1959. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη, στο  Πανεπιστήμιο Paris IV, του Παρισιού. Δίπλωμα (Maîtrise) με θέμα “Le peintre poète Engonopoulos et le surréalisme en Grèce”. («Ο ζωγράφος ποιητής Εγγονόπουλος και ο υπερρεαλισμός στην Ελλάδα». Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA) με θέμα “La peinture et la sculpture en Grèce après 1945”. («Η ζωγραφική και η γλυπτική στην Ελλάδα μετά το 1945»)

Δίπλωμα Μουσειολογίας της Σχολής του Λούβρου. Stage στο Μουσείο Picasso του Παρισιού. (στο Palais de Tokyo). Διδακτορικό Δίπλωμα (Nouveau Doctorat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris IV, με τη διατριβή “Les différentes influences dans la peinture grecque après 1945”, («Οι διάφορες επιδράσεις στην ελληνική ζωγραφική μετά το 1945») με καθηγητή τον Bernard Dorival.

Από το 1994 έως σήμερα είναι επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, με ειδικότητα στη σύγχρονη τέχνη, υπεύθυνη για τις συλλογές μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Μουσείου.

Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις. Το 2001, εκπροσώπησε την Ελλάδα, ως εθνική επίτροπος στην 49η Biennale της Βενετίας, με νέους καλλιτέχνες. Το 2001, 2002, 2003, συμμετείχε ως επίτροπος της Ελλάδας στην διεθνή έκθεση γλυπτικής Open στο Lido της Βενετίας. Το 2003 εκπροσώπησε επίσης, με την κύπρια καλλιτέχνιδα, Γιούλα Χατζηγεωργίου και την Κύπρο στην ίδια έκθεση. Είναι μέλος της Εταιρείας Τεχνοκριτών AICA Hellas, της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, και του ICOM.

 

Η Θεοδώρα Τσιάτσιου, γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994-1999) με κατεύθυνση τη ζωγραφική  στο εργαστήριο του Αριστόδημου Θεοφυλακτόπουλου και χαρακτική στο εργαστήριο του Ξενή Σαχίνη. Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας. Μέλος της Ένωσης καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Γραμματέας του σωματείου εικαστικών τεχνών Λάρισας <8> από το 2017 έως σήμερα. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Εργάζεται στην μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια εικαστικών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ