ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ;

Ενημέρωση για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τη δανειοδότηση τους ζητούν ο Β. Κόκκαλης και 55 άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών σχετικά με τη δανειοδότηση  των πολιτικών κομμάτων ζητούν να ενημερωθούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Με την υπ’αριθμ.1209/11.10.2019 ερώτηση ζητήσαμε να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που εκκίνησαν κατόπιν της παράδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας.

Στις 4.11.2019 μας κοινοποιήθηκε η απάντηση του Υπουργείου με την οποία μας διαβιβάστηκε το υπ’ αριθμ.3828/24.10.2019 έγγραφο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο περιλάμβανε πληροφορίες αποκλειστικά για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για δανειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όμως, όπως αναφέρεται ρητά στην ως άνω υποβληθείσα ερώτησή μας ζητήσαμε να μας ενημερώσετε και για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα.

Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;
  2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις;
  3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ