ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΕΛΛΙΟΥ

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η εκδήλωση του συλλόγου Βλατσιωτών νομού Λάρισας

Ο Σύλλογός Βλατσιωτών Ν.Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών,  παρουσιάζει  το «Ημερολογίου του Βαρόνου και Μεγάλου Ευεργέτου  Κωνσταντίνου Δ.  Μπέλλιου (1836-1837)», το οποίο εκδόθηκε από το «Σύλλογο προς Διάδoσιν Ωφελίμων Βιβλίων»  (έτος ιδρύσεως 1899 υπό Δημητρίου Βικέλα),

την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Το Ημερολόγιο θα παρουσιάσουν: ο Dr. Βασίλειος Μπέλλιος, Μαιευτήρας, γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης  και μακρινός συγγενής του μεγάλου ευεργέτου. Ο Dr. Βασίλειος Μπέλλιος έκανε την μεταγραφή του χειρογράφου ημερολογίου. Και ο Dr.Διονύσης Μούσουρας διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Aθηνών στον οποίο ανήκουν η επιμέλεια και τα σχόλια της έκδοσης.

Ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Τζαφέτας, θα αναφερθεί στην «Οικογενειακή  Δυναστεία των Μπέλλιου.

Αφήγηση Νέλλη Βασβατέκη, ανάγνωση κειμένων Μιχάλης Παλαιός, απαγγελία Εύη Τζαφέτα & Ευτυχία Κολοβέτσιου. Συντονίζει η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα.

Ο βαρόνος Κων/νος Μπέλλιος, όπως αναφέρει στην  διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτ. Μακεδονίας» στα 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου σπούδασε και κατόπιν ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του βαρόνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης.

Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες. Μεταξύ αυτών : Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών , της οποίας υπήρξε πρώτος πρόεδρος. Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χάρισε δύο χιλιάδες τόμους. Η συγκρότηση του Βέλλειου κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 νέοι από τη Βλάστη και τη Μακεδονία.

Το πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε με δαπάνη του βαρόνου Κ. Μπέλλιου. Ο Κων. Μπέλλιος ήρθε στην Ελλάδα όταν το νεοσύστατο κράτος προσπαθούσε μετά από σκλαβιά αιώνων να ορθοποδήσει. ΄Ηρθε σε επαφή με τα σπουδαιότερα  πρόσωπα της τότε πολιτικής και κοινωνικής ζωής. (Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Ρίζο Νερουλό, Κυρ.Πιττάκη, ΄Οθωνα ΄Αρμανσμπεργκ, Αναστ. Πολυζωϊδη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Δημ.Βικέλα  κ.α.)  Το ημερολόγιο είναι μία εναργής αφήγηση γνωριμίας με πρόσωπα, τόπους και  γεγονότα, περιγράφονται ολοζώντανες σκηνές συναντήσεων του Μπέλλιου με τις προσωπικότητες της εποχής. Αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο.

Τα έσοδα από την πώληση του Ημερολογίου ανήκουν στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν  Ωφελίμων Βιβλίων». Ο Σύλλογος Βλατσιωτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει ένα ημερολόγιο που καθρεφτίζει τη χώρα, την εποχή και τις αναταράξεις της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ