ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περίσσευε η αγανάκτηση το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων ασφαλιστικών ταμείων Ν. Λάρισας με θέμα: «Νέο Αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων», παρουσία και του μέλους της Ομοσπονδίας τους

και προέδρου των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας Γ. Ρούσσα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τζογάρει το μέλλον των εργαζομένων και του λαού, καθώς η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τους πάντες», τόνισαν μεταξύ άλλων σε σύντομες παρεμβάσεις τους ο Γ. Ρούσσας, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας και ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας όλους τους φορείς σε κοινό αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

“Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι και τόσο «νέο». Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το σπαθί του κέρδισε τότε, από το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, τον χαρακτηρισμό «ψαλιδοχέρης»”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Μιχάλης Βαγενάς, μέλος του ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Πρέπει να δοθεί άλλη μια μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή, αντεργατική, αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης από τους συνταξιούχους μαζί με τους εργαζόμενους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας  αλλά και στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα», κατέληξαν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας πως οι διεκδικήσεις για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης θα συνεχισθούν.

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα εξής:

-Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.

-Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.

-Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερος μισθός 751 ευρώ.

-Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.

-Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

-Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. -Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

-Επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

-Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ