ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη

Μόλις μέσα σε δύο μήνες από τη σύσκεψη της 21ης Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ με βαρύγδουπο τρόπο μας ανακοίνωσε τα μέτρα και την πολιτική της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, έρχεται τώρα να τα ανατρέψει πλήρως.

Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους, μας είχαν πει ότι θα σταματήσουν τις ροές με ενίσχυση της ακτοφυλακής και των θαλασσίων περιπολιών, τις οποίες «η προηγούμενη ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να σταματήσει, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουνε στην Ελλάδα.»

Τώρα, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν φυλάσσονται εύκολα, τα έχουν χαμένα και αλλάζουν σχέδια.  Θυμάμαι πολύ καλά στη σύσκεψη της 21ης Οκτωβρίου στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, όπου συμμετείχα ως βουλευτής, τον κ. Χρυσοχοΐδη να λέει επί λέξη «είμαι εναντίον των κλειστών κέντρων υποδοχής – στρατοπέδων και πολιτική μας είναι να κατανείμουμε αυτούς τους ανθρώπους σε όλες τις περιφέρειες τις χώρας κατ’ αναλογία του πληθυσμού.»

Όμως τώρα και αφού προηγουμένως οι ίδιοι είχαν κάνει το τραγικό λάθος να καταργήσουν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να μην αξιοποιήσουν όλους τους ανθρώπους που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει και είχαν ήδη εμπειρία σε αυτό το θέμα και αφού περιπλανήθηκαν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους κ. Κουμουτσάκο, Χρυσοχοΐδη, Θεοδωρικάκο, Στεφανή, τώρα μας λένε ότι θα αντιμετωπίσουν το θέμα δημιουργώντας κλειστά κέντρα υποδοχής – στρατόπεδα.

Αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος, πού θα γίνουν αυτά και πώς θα αντιμετωπίσουν τις τοπικές κοινωνίες, που οι ίδιοι για να μαζέψουν ψηφαλάκια τόσο καιρό ξεσήκωναν τον κόσμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεταναστευτική του πολιτική.

Κοντολογίς, δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση μόνο για τον τρόπο που προσπαθεί να λύσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά την κατηγορούμε για την τεράστια υποκρισία της και για το ότι τόσο καιρό δεν βγήκε να ζητήσει ένα συγνώμη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα  της “φόρτωνε” για τη διαχείριση του ίδιου θέματος.

Και για την ιστορία, ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνησή μας διαχειρίστηκε αυτό το θέμα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, με μια χώρα χρεοκοπημένη, που αυτοί που μας κυβερνούν τώρα την είχαν χρεοκοπήσει και με πολύ μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών. Μόνο το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ