ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΑΝΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΧΟΡΙΑΜΒΟ

sufi dancs

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στις τεχνικές της Τανούρα και άλλων Αιγυπτιακών χορών με τον διεθνούς φήμης Αιγύπτιο χορευτή Hassan Bolbol. Θα διδαχθούν οι τεχνικές που διευκολύνουν τους στροβιλισμούς και τις κινήσεις του χορευτή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην έδρα του συλλόγου, Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, Λάρισα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6909846224 & 6907701342.
Τα σεμινάρια θα είναι ωριαία μαθήματα 2(δύο) φορές την εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο 8(οκτώ) μαθημάτων, με το προνομιακό κόστος των 100 ευρώ.

Αιγυπτιακοί χοροί
Ο χορός είναι το παλαιότερο τελετουργικό στους πολιτισμούς της αρχαίας Ανατολής, καθώς εξέφραζε τη συνάντηση με το αόρατο. Χαρακτηριστικός είναι ο στροβιλισμός των χορευτών Σούφι, ο οποίος οδηγεί χορευτές και θεατές σε έκσταση.
Η κάθε κίνηση και στροφή συμβολίζει την κίνηση στο σύμπαν που ξεκινά από ένα σημείο και καταλήγει στο ίδιο σημείο.

Τι είναι η Τανούρα
Πρόκειται για τον κορυφαίο παραδοσιακό χορό της Αιγύπτου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του 12ου μ.Χ αιώνα και είναι συνυφασμένος με κάθε σταθμό ή ορόσημο στη ζωή των κατοίκων της.
Ο χορός Τανούρα μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως εξής: Συνεχόμενος Στροβιλισμός στη φορά του ρολογιού ή αντίθετα από αυτή, γύρω από έναν κεντρικό κάθετο άξονα, φορώντας ένα μινιμαλιστικό κοστούμι που καταλήγει σε μια επιβλητική πολύχρωμη φούστα, βάρους 15-20 κιλών. Πολλές φορές ο χορευτής ενδύεται δύο ή και τρεις φούστες, οι οποίες βρίσκονται σε μόνιμη κίνηση πάνω στο σώμα του ή στον αέρα! Απόλυτος έλεγχος κίνησης και ισορροπίας σε έναν εντυπωσιακό χορό-πρόκληση των νόμων της φύσης και των αντοχών του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύντομο βιογραφικό του Χ. Μπόλμπολ
Ο Χάσσαν Μπόλμπολ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Χάσσαν Σολιμάν Ιμπραήμ Σαγίντ), είναι διεθνούς φήμης Αιγύπτιος χορευτής, για χρόνια πρεσβευτής του υπουργείου Πολιτισμού της πατρίδας του και διάσημος καλλιτέχνης στην Αίγυπτο, τις χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Ιταλία.
Με επαγγελματική πορεία σχεδόν 30 ετών, διακρίσεις, χιλιάδες παραστάσεις και περιοδείες σε περισσότερες από 20 χώρες και κορυφαίες συνεργασίες, ο Χάσσαν Μπόλμπολ έχει ταυτίσει το όνομά του με την Τανούρα.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του θεωρείται η παράσταση που έδωσε στις πυραμίδες της Αιγύπτου υπό τους ήχους του σπουδαίου Ζαν Μισέλ Ζαρ για το Μιλένιουμ, ενώ το 2010 στο μεγαλύτερο φεστιβάλ Τανούρα, που διεξάγεται στην Τουρκία, ο Χάσσαν Μπόλμπολ διέσχισε στροβιλιζόμενος μια απόσταση 7 χιλιομέτρων και ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της διοργάνωσης, για μια παράσταση διάρκειας 30 λεπτών, με συνολικό χρόνο παρουσίασης τις 3,5 ώρες!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ