ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΡΓΟ 1,2 ΕΚ. € ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δείτε αναλυτικά τί επρόκειτο να γίνει στην πόλη

Στις καλένδες έχει πάει σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το σπουδαίο έργο των αστικών παρεμβάσεων στην πόλη του Αμπελώνα προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ το οποίο φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κυκλοφορία οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, να βελτιώσει τη λαϊκή αγορά και γενικά να λύσει τα χρόνια προβλήματα στο κέντρο της πόλης,

Μιλώντας στο paidis.com ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι ο δήμος Τυρνάβου έχασε τις προθεσμίες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ξαναδημοσιοποιηθεί το σχετικό μέτρο ειδικά και μόνο για τον Αμπελώνα.

Την ίδια ώρα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής σημειώνουν ότι μετά τις διορθώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες από την αποκεντρωμένη διοίκηση το 2018, η πρόταση του δήμου ήταν έτοιμη και εκείνο που περίμενε ο δήμος ήταν η επαναδημοσιοποίηση του μέτρου, όπως είχε συμφωνηθεί.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση όλων μήπως και μεταπεισθεί η περιφέρεια και επαναδημοσιοποιήσει το μέτρο που είχε ¨κελιδωμένα” τα κονδύλια για τον Αμπελώνα.

Οι παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν στον Αμπελώνα

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάπλαση των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου κατά μήκος της τεχνητής τάφρου αρδευτικού καναλιού ΤΟΕΒ «ΜΑΤΙ», η οποία διασχίζει τον αστικό ιστό, των περί αυτής οδών, καθώς και των χώρων της Λαϊκής Αγοράς και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη θα καθορίσει τις απαραίτητες επεμβάσεις για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ανωτέρω κοινόχρηστων χώρων λαμβάνοντας υπόψη τη βιώσιμη αξιοποίησή τους και την προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών χρηστών με την προτεραιότητα να δίνεται στα ΑμεΑ, στον πεζό και στον ποδηλάτη.

Στόχοι της μελέτης είναι:
 η οργάνωση και διευθέτηση της κίνησης των πεζών και του ποδηλάτου στους προς αναδιαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους,
 η εξασφάλιση προσβασιμότητας στα ΑμεΑ,
 η διαμόρφωση μια ζώνης πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, η οποία θα προσελκύει τους κατοίκους του οικισμού,
 η βελτίωση της αστικής εικόνας του οικισμού, ειδικότερα κατά μήκος της υφιστάμενης τάφρου,
 η ανάδειξη και η οργάνωση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς,
 η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων στάθμευσης, ειδικότερα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων,
 η αρμονική ένταξη των επεμβάσεων στον οικιστικό, κλιματολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής.

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

3.1          ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Κατά μήκος συγκεκριμένων οδών, χαράσσεται ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, με συνεχόμενη κλειστή πορεία (χωρίς αρχή και τέλος) πλάτους 1,50m, η οποία διαμορφώνεται με έγχρωμη άσφαλτο και την κατάλληλη οριζόντια και κάθετη σήμανση με διαγραμμίσεις επί του οδοστρώματος και εγκατάσταση των κατάλληλων πινακίδων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Η ποδηλατική διαδρομή θα διέρχεται από τις βασικές κεντρικές λειτουργίες της πόλης και τους χώρους πρασίνου, τις σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά του οικισμού και τους υπό διαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους κατά μήκος της τάφρου.

Σε συγκεκριμένα τμήματα του ποδηλατόδρομου, τα οποία διέρχονται από περιοχές πρασίνου, επιστρώνεται χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Διαμορφώνονται, επίσης, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων .

3.2          ΤΕΧΝΗΤΗ ΤΑΦΡΟΣ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Κατά μήκος των οδών, ανατολικά (οδός Ειρήνης) και δυτικά (οδός Καραϊσκάκη) της ανοιχτής τεχνητής τάφρου από σκυρόδεμα, διαμορφώνονται νέα πεζοδρόμια και ζώνες πρασίνου με θάμνους και δέντρα (αλέες) με στόχο τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής αναψυχής και τη γενικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου για την αντιστροφή της υποβαθμισμένης εικόνας του.

Στην παραπάνω περιοχή, επί της οδού Ειρήνης από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Γρ. Λαμπράκη, προσαρμόζεται τμήμα του ποδηλατόδρομου. Στο τμήμα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων διαμορφώνονται θέσεις στάθμευσης σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Σε όλη τη διαδρομή τοποθετούνται φωτιστικά σώματα, κάδοι απορριμμάτων και διαμορφώνονται χώροι στάσης με καθιστικά. Το υφιστάμενο προστατευτικό κιγκλίδωμα της περίφραξης της τάφρου αντικαθίσταται με νέο, ενώ το τοιχίο της περίφραξης επενδύεται με πέτρα ή με πυκνές ζώνες φύτευσης θάμνων.

3.3          ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Περιμετρικά του χώρου της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται πεζοδρόμια (σύμφωνα με τις ως άνω προδιαγραφές και εξοπλισμό), καθώς και ζώνες πρασίνου στις οποίες περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα δέντρα και φυτεύονται νέα, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με νέα άσφαλτο. Για την οριοθετημένη εγκατάσταση των μικροπωλητών και την οργανωμένη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται μόνιμα στέγαστρα με μεταλλικό σκελετό και εφελκυόμενες μεμβράνες.

Στο ανατολικό πέρας της Λαϊκής διέρχεται η ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50m, με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο ως την οδό Δημοκρατίας όπου και διαμορφωμένο ασφάλτινο τμήμα. Μεταξύ ποδηλατόδρομου και Λαϊκής χωροθετείται λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,50μ και πεζοδρόμιο πλάτους 1,80μ.

3.4          ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στον υφιστάμενο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων κατασκευάζονται δύο (2) γήπεδα αντισφαίρισης με κατάλληλο ελαστικό αθλητικό δάπεδο και ένα (1) γήπεδο ποδοσφαίρου 7×7 με συνθετικό χλοοτάπητα. Η περίφραξη κάθε επί μέρους γηπέδου γίνεται με γαλβανισμένο συρματόπλεγμα με ρομβοειδείς οπές στερεωμένου επί γαλβανισμένων σιδηροσωλήνων πακτωμένων σε περιμετρικό χαμηλό τοιχίο από σκυρόδεμα. Περιμετρικά των γηπέδων (υφιστάμενων και νέων) κατασκευάζεται διαδρομή για τρέξιμο πλάτους 1,80m από χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Ανακατασκευάζονται, επίσης, τα κιγκλιδώματα της γενικής περίφραξης του χώρου.

  1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα, οι επεμβάσεις επί των οδών Ειρήνης και Καραϊσκάκη εκατέρωθεν της τεχνητής τάφρου με τα πεζοδρόμια, τις ζώνες πρασίνου, τον ποδηλατόδρομο και το οδόστρωμα περιγράφονται παρακάτω ενώ καθορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h σε όλα τα περιγραφόμενα τμήματα :

4.1          TMHMA Α

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την ανώνυμη οδό βόρεια του γηπέδου εώς την προέκταση της οδού Δ. Σολωμού

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Δημιουργία επί της οδού Ειρήνης, τριάντα πέντε (30) εσοχών στάθμευσης υπό γωνία και τέσσερις (4) εσοχές στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.) στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στο ύψος του γηπέδου.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,80m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Δημιουργία μίας κοινής διάβασης πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Ελευθερίας εώς την οδό Δ. Σολωμού

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 3,00m και νησίδα πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,00m στην δεξιά πλευρά της οδού κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Ελευθερίας και Δ. Σολωμού.

4.2          TMHMA Β

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την προέκτασης της οδού Δ. Σολωμού εώς την οδό Αυξεντίου

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Δημιουργία περί τις είκοσι επτά (27) εσοχές προσωρινής στάθμευσης οχημάτων παράλληλα στην οδό, πλάτους 2,10 m, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία ενός (1) χώρου στάθμευσης ποδηλάτων (10 περίπου θέσεων).
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,90m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50m. στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με νησίδα πρασίνου, μεταβλητού πλάτους.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του ποδηλατοδρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας κοινής διάβασης πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι των οδών Αυξεντίου και Δ. Σολωμού

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Δ. Σολωμού εώς την οδό Ηπείρου

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου και νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του δρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία δύο κοινών διαβάσεων πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Δ. Σολωμού και Ηπείρου.

4.3          TMHMA Γ

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Νικηταρά

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου μεταβλητού πλάτους περί τα 3,10m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία εσοχής προσωρινής στάθμευσης οχημάτων παράλληλα στην οδό, πλάτους 2,10 m, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι των οδών Αυξεντίου και Νικηταρά.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Ηπείρου εώς την οδό Νικηταρά

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με μεταβλητό πλάτος οδοστρώματος 4,00 – 5,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,80m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40 μ.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Ηπείρου και Νικηταρά.

4.4          TMHMA Δ (ΟΔΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑ – ΟΔΟΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ)

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Νικηταρά εώς την οδό Γρ. Λαμπράκη

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 3,50m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 1,57m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι της οδού Νικηταρά.
  • Η οδός Ειρήνης και ο ποδηλατόδρομος παραχωρούν προτεραιότητα στην οδό Γρ.Λαμπράκη.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Νικηταρά εώς την οδό Γ ρ. Λαμπράκη

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκεύη οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του δρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού έναντι της οδού Νικηταρά.
  • Η οδός Καραϊσκάκη παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Γρ.Λαμπράκη.

4.5          TMHMA E (ΟΔΟΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ)

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Γρ. Λαμπράκη εώς την οδό Θερμοπυλών

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40 μ.
  • Διαμόρφωση σύνδεσης της οδού Ειρήνης με την παρακείμενη υπαίθρια αγορά κοντά στην συμβολή της οδού με την οδό Δημοκρατίας. Η είσοδος- έξοδος στην υπαίθρια αγορά επιτυγχάνεται με κατάλληλα διαμορφωμένες προσβάσεις.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 2,02m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ., καθώς και νησίδα πρασίνου με μεταβαλλόμενο πλάτος.
  • Δημιουργία δύο (2) διαβάσεων πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Ειρήνης παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Γρ. Λαμπράκη
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι της οδού Δημοκρατίας.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Γρ. Λαμπράκη εώς την οδό Θερμοπυλών

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά

κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.

  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ., καθώς και νησίδα πρασίνου με μεταβαλλόμενο πλάτος.
  • Δημιουργία εσοχών στάθμευσης υπό γωνία, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι της οδού Δημοκρατίας
  • Η οδός Καραϊσκάκη παραχωρεί προτεραιότητα στις οδούς Θερμοπυλών και Γρ. Λαμπράκη.

4.6 ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ -ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1)            Οδός Δ. Σολωμού: Τμήμα από την οδό Φειδίου ως την οδό Καραϊσκάκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στη νότια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Δυτικά προς Ανατολικά δηλ. προς την οδό Καραϊσκάκη και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργούνται τέσσερις διαβάσεις πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Δ. Σολωμού και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Φειδίου, στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Καραϊσκάκη .

2)            Οδός Φειδίου: Τμήμα από την οδό Ηπείρου εώς την οδό Δ. Σολωμού

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην ανατολική πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά δηλ. προς την οδό Δ. Σολωμού και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Φειδίου και ο ποδηλατόδρομος διατηρεί προτεραιότητα έναντι των οδών Ηπείρου και Δ. Σολωμού .

3)            Οδός Ηπείρου: Τμήμα από την οδό Φειδίου ως την οδό Καραϊσκάκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Βόρεια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά δηλ. προς την οδό Φειδίου και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Ηπείρου και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Φειδίου, στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Καραϊσκάκη .

4)            Οδός Αυξεντίου (προέκταση Ηπείρου): Τμήμα από την οδό Ειρήνης ως την οδό Δήμητρας.

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Βόρεια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά δηλ. προς την οδό Ειρήνης και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργούνται τέσσερις διαβάσεις πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Αυξεντίου και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Ειρήνης και στην οδό Μπλότση ενώ διατηρεί προτεραιότητα έναντι της οδού Δήμητρας και της οδού Μπουμπουλίνας.

5)            Οδός Δήμητρας : Τμήμα από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Λαμπράκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Δυτική πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά δηλ. προς την οδό Αυξεντίου και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.

Η οδός Δήμητρας και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Αυξεντίου και στην οδό Λαμπράκη.

6)            Οδός Δήμητρας : Τμήμα από την οδό Λαμπράκη ως την οδό Αγ. Κωνσταντίνου ( σχήμα 4.6.6)

  • Το τμήμα είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Δυτική πλευρά του πεζοδρόμου ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Οι ποδηλατόδρομοι στην ασφάλτινη διαδρομή τους δεν καταλήγουν στην Αγ. Κωνσταντίνου αλλά συνεχίζουν Δυτικά με χωμάτινη διαμόρφωση εντός του κεντρικού πάρκου / κοινοχρήστου χώρου κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ