ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική διάθεση οι αγρότες του δήμου Τυρνάβου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγροτικών συλλόγων της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα δυναμική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ τους στους γύρω δρόμους.

Οι αγρότες έστειλαν μήνυμα αγώνα ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές διεκδικώντας ενίσχυση για το χαμένο τους εισόδημα, διατήρηση του καθεστώτος των διήμερων για το τσίπουρο και ουσιαστική κάλυψη της παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ.

Στο σημερινό συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου Λυγαριάς Κώστας Χατζής που στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών και κάλεσε όλο τον κόσμο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για το ροδάκινο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στη Βέροια. Μάλιστα όπως ανέφερε για να διευκολυνθεί η μετάβαση των αγροτών της περιοχής στη Βέροια θα υπάρξουν λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τον Τύρναβο.

Στις καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελοκαλλιεργητές αν ισχύσει τελικά η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο ΕΚΟΦΙΝ που ουσιαστικά απαγορεύει την παραγωγή τσίπουρου από τους μικρούς αμβυκούχους, αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου αμβυκούχων δήμου Τυρνάβου Δημήτρης Παπαφίγγος καλώντας τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτραπούν τα καταστροφικά αυτά σχέδια.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος αφού τόνισε ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει υπό διωγμό τον αγροτικό κόσμο θέλοντας να στηρίξει τους μεγαλοαγρότες και τις πολυεθνικές, κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίζουν μαζικά τις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς τες μονόδρομο απένατι στις αντιαγροτικές πολιτκές κυβέρνησης και Ε.Ε.

Στο σημερινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Γ. Γκάτσος, οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρεια και δήμο Τ. Τσιαπλές και Στ. Χατζηκράχτης, ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Χρ. Τσιόπας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου Κ. Πετμεζάς με δήλωσή του στο paidis.com εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα και στα αιτήματα των αγροτών.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Την κινητοποίηση χαιρέτησε με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει αγωνιστικά τους συναδέλφους του Δήμου Τυρνάβου που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία με δεκάδες τρακτέρ ύστερα από αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων τους διεκδικώντας:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών οι οποίοι για συνεχόμενη χρονιά πουλάνε κοψοχρονιά το προϊόν εξαιτίας του εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία με τις υπογραφές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τότε ως σήμερα.

Να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων για απόσταξη τσίπουρου ως έχει. Να μην επιβληθεί 10πλάσιος εξοντωτικός φόρος στο τσίπουρο από την Ε.Ε όπως απαιτούν οι μεγάλοι ποτοποιοί.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο, μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να μειωθούν τα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ με παροχή ολοκληρωμένης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συντάξεις αξιοπρέπειας.

Οι συνάδελφοι του Τυρνάβου μας δείχνουν τον δρόμο, με την μαζική συμμετοχή τους κόντρα σε προσπάθειες υπονόμευσης της κινητοποίησης  και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Ότι με το αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ στους δρόμους είχαμε και θα έχουμε κατακτήσεις, βάλαμε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμη χειρότερων μέτρων, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη μοίρα αν δεν παλεύαμε. Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα η αναδίπλωση και υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα του διπλασιασμού των κατώτερων ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κάτω από την πίεση και αγανάκτηση που δημιουργήθηκε. Φανταστείτε να βγουν και τα τρακτέρ στους δρόμους τι μπορεί να καταφέρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Σε όσους καλλιεργούν την «ανοχή» και την «πίστωση χρόνου» στην νέα κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι «είναι νωρίς ακόμη». Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνουν ότι συνεχίζει στην ίδια ρότα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα συμφέροντα μας.

Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μεσοσταθμικά πάνω από 12% για αγροτικό και οικιακό ρεύμα και την ίδια στιγμή χάρισε σε εταιρείες 100αδες εκατ. Ευρώ για χρέη στην ΔΕΗ και τους παρέχει φθηνό ρεύμα.

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπονται 100άδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στους γνωστούς: εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή για τους αγρότες δεν προβλέπει τίποτα φυσικά και συνεχίζουμε να αγοράζουμε 1.40€/λίτρο το πετρέλαιο όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε η μέση τιμή είναι 60 λεπτά/λίτρο.

Ο ΕΛΓΑ χρωστάει το 10% των αποζημιώσεων από το 2018 (!!!) και τα πορίσματα για τις ζημιές του 2019 θα ανακοινωθούν τον Γενάρη 2020. Την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό της βουλής και αυτή η κυβέρνηση δεν δίνει ΟΎΤΕ 1 ΕΥΡΩ στον ΕΛΓΑ. Η μόνη έγνοια του υπουργού κ. Βορίδη είναι να φέρει τις ιδιωτικές εταιρείες στην ασφάλιση της παραγωγής ώστε να κερδοσκοπήσουν αυξάνοντας τα ασφάλιστρα σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών και εξευτελιστικών τιμών και πληρώνουμε το ακριβότερο κόστος παραγωγής σε όλη την Ε.Ε

Η ΚΑΠ θα είναι ακόμη χειρότερη, μεγάλη περικοπή των ενισχύσεων.

Έστειλε μήνυμα και σε όσους αγρότες καλλιεργούν την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, την απογοήτευση λέγοντας πως δεν γίνεται και δεν αλλάζει τίποτα με ή χωρίς αγώνες. Βεβαίως αυτοί που τα λένε στα καφενεία δεν τους είδαμε να αρνούνται τις κατακτήσεις των αγώνων και των Μπλόκων όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο κλπ  αλλά τρέχουν να το ιδιοποιηθούν προς όφελος τους. Κατά τα άλλα με τους αγώνες «δεν πετύχαμε τίποτα».

Έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν ότι οι πολιτικές που ζουν μειώνουν το εισόδημα τους, τους αφανίζουν και θα τους ξεκληρίσουν. Με την Οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την συσπείρωση με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Επειδή είτε θα παλέψουμε και θα πάρουμε ανάσες να συνεχίσουμε να παράγουμε είτε δεν υπάρχει αύριο απλά σαν θεατές των αγώνων από τον καναπέ και το καφενείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ