ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ – Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Σε μία σκληρή κόντρα μεταξύ του πρώην και του νυν δημάρχου Τεμπών κ.κ. Κ. Κολλάτου και Γ. Μανώλη αντίστοιχα, εξελίσσεται το θέμα των αποζημιώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών του δήμου με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία βουλευτών της ΝΔ στο νομό και του κ. Μανώλη.

Με αφορμή τη συνάντηση ο πρώην δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε ανούσια τη συνάντηση, για να τιον απαντήσει σε έντονη ύφος ο δήμαρχος και να έχουμε και ανταπάντηση από τον κ. Κολλάτο.
Ειδικότερα ο κ. Κολλάτος στην πρώτη του ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:
«Μετά την τελευταία συνάντηση των αμυγδαλοπαραγωγών με την νέα δημοτική αρχή και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον αρμόδιο υπουργό του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης κ.Βορίδη θα περίμενε κανείς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της αποζημίωσης πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε.
Επίσκεψη μία από τα «ίδια»χωρίς καμία δέσμευση του υπουργό υποσχέσεις τύπου η «η ΕΛΓΑ η ΠΣΕΑ» και η περιπέτεια των αμυγδαλοπαραγωγών συνεχίζεται….
Να θυμίσουμε ότι επί θητείας μας πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο παρελθόν η μεν πρώτη τις 19 Απριλίου 2019 στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων παρουσία του τότε υπουργού
κ. Βασίλη Κόκκαλη και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ.Κουρεμπέ των τότε κυβερνητικών βουλευτών καθώς και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών.

Η δεύτερη διευρυμένη συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι παρουσία των παραπάνω παραγόντων.
Εκεί κατατέθηκαν τεκμηριωμένες εισηγήσεις τόσο του Μετεωρολόγου κ. Καρανίκα όσο και του καθηγητή δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Νάνου καταλήγοντας ότι υπήρχε φαινόμενο παγετού  (wind chill) στην περιοχή μας τις χρονικές περιόδους 11-13 και 28 με 31 Μαρτίου.

Στις 3/5/2019 με την υπ’ αριθμό 3388 /3-5-2019 έγγραφο του Δήμου Τεμπών αποστείλαμε επίσημα μετεωρολογικα στοιχεία που αποδεικνύονταν το παραπάνω στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων.
Με το 793/983000 της 7/5/2019 έγγραφο του  τμήματος στατιστικής του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητήθηκαν από την ΔΑΟΚ στοιχεία που επιβεβαιώνουν την μείωση της παραγωγής καλλιέργειας αμυγδάλου προκειμένου οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου και οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου . Ωστόσο στην νέα Δημοτική Αρχή και στον κ. Μανώλη θέσαμε δύο φορές το ερώτημα για τις ενέργειες του προς το αρμόδιο Υπουργείο και ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με τις αποζημιώσεις χωρίς φυσικά να λάβουμε κάποια απάντηση.

Και βλέπουμε μέσω δημοσιεύματος σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο  την κλειστή συνάντηση του Υπουργείου  .
Αλήθεια τι φοβήθηκε η νέα Δημοτική Αρχή  και δεν κάλεσε και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Ετσι αντιλαμβάνονται την συνεργασία και την συνεργεία που επικαλουνται ; Όπου εμμέσως πλην σαφώς έδειξαν την διαδικασία των ΠΣΕΑ .

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους (Δημοτική Αρχή, βουλευτές Ν. Λάρισας,Υπουργείο) να προκριθεί η περίπτωση αποζημίωσης  των αμυγδάλοπαραγωγων  του Δήμου Τεμπών μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς η μείωση παραγωγής φτάνει σε επίπεδο παραγωγής 90% και να δρομολογηθούν εκείνες οι ενέργειες προκειμένου να δοθούν οι δέουσες λύσεις .

Γιατί  μόνο τότε ….. τα λόγια γίνονται πράξεις».

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟ

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης απάντησε λέγοντας:

“Μόνο γέλιο και θυμηδία προκαλεί το  δημοσίευμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Κολλάτου, σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών.

Τι μας υπενθυμίζει στο δημοσίευμά του;

Πρώτον, τις δύο «επιτυχημένες» συσκέψεις που έγιναν επί θητείας του για τον ίδιο σκοπό, οι οποίες κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.

Δεύτερον, ότι για ακόμη μία φορά ψεύδεται, όπως εξάλλου ήταν η πάγια τακτική του όλα αυτά  τα χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος. Αναφέρει σχετικά ότι ζητούσε οι αμυγδαλοπαραγωγοί  να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ σε όλες τις συσκέψεις με την τότε πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ προωθούσε την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών μέσω ενισχύσεων De minimis.

Tρίτον, μας εγκαλεί γιατί δεν καλέσαμε τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Τεμπών στη συνάντηση αυτή. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σταθώ και να πω ότι, την πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ την προκάλεσαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας, όπου  καλεσμένος ήμουν και εγώ. Έτσι λοιπόν, την ερώτηση αυτή κ. Κολλάτε ας την απευθύνετε σε άλλους.

Τελειώνοντας δηλώνω κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι ουδέποτε είχα καλεστεί από τον κ. Κολλάτο σε σύσκεψη στην Αθήνα. Έλαβα την πρόσκληση από τους αμυγδαλοπαραγωγούς και δηλώνω προς αυτούς αλλά και όλους εν γένει παραγωγούς του Δήμου μας ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και θα πορευόμαστε σύμφωνα με τις δικές τους αποφάσεις και επιθυμίες.

Στον πρώην Δήμαρχο κ. Κολλάτο έχω να πω ότι, λυπάμαι που αν και θήτευσε 9 χρόνια ως Δήμαρχος, εκμεταλλεύεται με “μαυρογιαλούρικο” τρόπο τον κόπο, την αγωνία και τη ζημιά των αμυγδαλοπαραγωγών μας. Φαίνεται ότι η νωπή λαϊκή εντολή των πολιτών του Δήμου Τεμπών δεν άλλαξαν τον κ. Κολλάτο, ειδάλλως δεν εξηγούνται οι λεονταρισμοί και η μικροπολιτική του εντυπωσιασμού χάριν δημοσιότητας που εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν και να τον ακολουθούν και στην αντιπολίτευση. Όσο για το επιλεκτικό ενδιαφέρον του για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, του απαντάμε «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί». Όμως, η υποκρισία και η αλαζονεία έχουν και όρια!

Ντροπή…!”

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΑΤΟΥ

Ουδέτερο παρατηρητή χαρακτηρίζει τον δήμαρχο ο κ. Κολλάτοις επιμένοντας ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ. Αναλυτικά τονίζει:

Ήταν «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» η διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω  του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Δυστυχώς κ. Μανώλη επιβεβαιώνεστε για ακόμη μια φορά ότι στις συσκέψεις για το καυτό ζήτημα των αμυγδαλοπαραγωγων υπήρξατε ένας απλός καλεσμένος και ουδέτερος παρατηρητής .

Συνηθίζεται με την θεσμική ιδιότητα ο Δήμαρχος  να είναι πρωταγωνιστής των συσκέψεων ως πρώτος πολίτης του Δήμου και ο κύριος εκφραστής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των φορέων .

Δυστυχώς κ.Μανώλη επιδείξατε μια ακατανόητη ολιγωρία για το ζήτημα της αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και επιτρέψατε με τους ανύπαρκτους χειρισμούς σας τα κονδύλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &

Τροφίμων να βαδίσουν σε άλλες πολιτείες .

Αν προσέχατε λίγο περισσότερο την ανακοίνωση-δήλωση μας θα διαπιστώνατε ότι μετά τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τόσο του έμπειρου    μετεωρολόγου όσο και του καθηγητή δενδροκομίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ότι υπήρχε φαινόμενο παγετού .

Ήταν«ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ» η διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω  του κανονισμού του ΕΛΓΑ,αφού όπως γνωρίζεται παγετός συμπεριλαμβάνεται στα ζημιογόνα αίτια.

Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί η αλληλογραφία του Δήμου Τεμπών με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο με την αποστολή μετεωρολογικών στοιχείων όσο και με το απαντητικό έγγραφο του τμήματος στατιστικής του Υπουργείου με το όποιο ζητούσε από την ΔΑΟΚ την επιβεβαίωση της μείωσης της παράγωγης προκειμένου οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Καμία λοιπόν παρερμηνεία δεν επιδέχεται η

ανακοίνωση μας  ,ενώ πηγάζει από το αμέριστο ενδιαφέρον μας για τους εργάτες γης και τον πρωτογενή τομέα όπως έχουμε αποδείξει  όλα αυτά τα 9 χρόνια της θητείας μας .

Τώρα βεβαία  έχετε εσείς την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων του Δήμου και πρέπει να αντιληφθείτε τον ρόλο σας και σταματήστε να κάνετε ακόμη αντιπολίτευση. Σε ότι αφορά  για την υποκρισία και την αλαζονεία που αναφέρεστε επιστρέφετε στον γράφοντα της επιστολής χωρίς σχόλια ,ενώ δηλώνουμε κατηγορηματικά  ότι θα βρισκόμαστε διπλά σε κάθε παραγωγικό και όχι μόνο φορέα του Δήμου μας , προασπίζοντας τα συμφέροντα και τα δίκαια  αιτήματα τους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ