ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών του Χωριού

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου υπογράφτηκε, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα , η πολύπαθη σύμβαση για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Τσαριτσάνης. Το έργο  με εξασφαλισμένη πλέον  τη χρηματοδότηση από τη Σ.Α.Τ.Α., θα ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, σε ένα(1) χρόνο.

Έχει κι αυτό τη δική του  ιστορική διαδρομή ……

Το 1983 με την απόφαση 17/1983/1/3/1983 το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης  αποφασίζει τη σύσταση Νομικού προσώπου με το όνομα Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης.Σε αυτή την απόφαση αφού αναλύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου  θέτει στόχο την ανέγερση κτηρίου για  τη στέγαση των ποικίλων πολιτιστικών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων των φορέων και συλλόγων της Ιστορικής και Μαρτυρικής Κοινότητας.

Το 1993 μετά την εξεύρεση οικοπέδου και την εκπόνηση μελέτης,(δωρεά του συμπατριώτη μας Γιάννη Ιωάννου),για την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου, με την απόφαση  560/10/5/1993 το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης διαθέτει αρχικά 2.000.000 δραχμές , το εντάσσει στο τεχνικό πρόγραμμα και με προσφορές-δωρεές των Τσαριτσιανωτών επίσης, ξεκινούν  οι πρώτες εργασίες ,εκσκαφής ,θεμελίωσης και εγκαινίων του έργου .

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κληροδοτήματος του συμπατριώτη μας Ιωάννη Δαλδόγιαννου ο οποίος  στη διαθήκη του επιθυμεί τα ενοίκια του διαμερίσματος στην Αθήνα,που άφησε στην Κοινότητα Τσαριτσάνης, να διατίθενται  για τη δημιουργία μιας αίθουσας στο υπό ανέγερση Πνευματικό Κέντρο, πράγμα που δεν τηρήθηκε μέχρι σήμερα.

Πέρασαν 27  πέτρινα χρόνια ,με το γιαπί του Πνευματικού Κέντρου στα αζήτητα ,αφού ακόμα, η μελέτη και η άδεια ανέγερσης, είχαν χαθεί, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων κάθε φορά που φορείς και συλλογικότητες ζητούσαν την αποπεράτωσή του.

Παραμονές των Δημοτικών εκλογών του 2019, τοποθετήθηκε πινακίδα που πληροφορούσε την πρόθεση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για την συνέχιση της  ανέγερσης του Πνευματικού Κέντρου. Όμως όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου.

Η προσπάθεια  παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2019 για ψηφοθηρικούς λόγους άρον άρον να χρηματοδοτηθεί το έργο από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ,απορρίφτηκε  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος,διότι  η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε σε όλους τους Δήμους ήταν για έργα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. Ευρώ δημιουργήθηκε, επί προηγούμενης Κυβέρνησης ,στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας με σκοπό την ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς:

ύδρευσης, αποχέτευσης

αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)

αγροτικής οδοποιίας

ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων(σχολείων κ.τ.λ.)

αντιπλημμυρικής προστασίας

αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές

Για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων του έργου, η νέα Δημοτική Αρχή ενέταξε τη χρηματοδότηση του έργου στη Σ.Α.Τ.Α.

Με χρηματοδότηση ύψους 620.000 ευρώ περίπου,μετά την έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος του έργου. Η χρηματοδότηση ξεκινά με 100.000 ευρώ την τρέχουσα περίοδο το 2019 και 520.000 το 2020  που ολοκληρώνεται και η κατασκευή του.

Εντός 12 μηνών, ένα όραμα δεκαετιών, με συνεχείς αγώνες, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το έργο  στους δημότες της Τσαριτσάνης και του Δήμου.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com