ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΕΜΠΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τις τελευταίες μέρες, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ.κΚολλάτος και Μανώλης, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, στους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής Νέσσωνος, για την “αποτυχία” των ενεργειών τους, προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση για την φετινή καρπόπτωση.

Ο μεν εγκαλεί τον δε για ενέργειες μεμονωμένες, χωρίς την συμμετοχή όλων των επικεφαλής της  αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών, οι οποίες ήταν και αποτυχημένες, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του δημάρχου με κομπορρημοσύνες για το τι εστί επιτυχημένη και τι αποτυχημένη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν και φέτος σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στην περιοχή Νέσσωνος στην παραγωγή αμυγδάλου, αναδεικνύει για πολλοστή φορά, το μεγάλο πρόβλημα της αγροτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν τα “μαλλιοκέφαλα” τους για την ασφάλιση της παραγωγής τους, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους,όταν τον χρειάζονται.

Αιτία ο αναχρονιστικός κανονισμός του, βάσει του οποίου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει καν και δεν αποζημιώνει καθόλου τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο, ενώ σε όσες αναγνωρίζει, οι αποζημιώσεις που προβλέπονται, δεν αφορούν στο σύνολο των ζημιών, αλλά σε μέρος τους και είναι ψίχουλα, τα οποία μάλιστα καταβάλλονται μεγάλη καθυστέρηση.

Όλα αυτά είναι απολύτως γνωστά και στον κ. Κολλάτο και στον κ. Μανώλη, οι οποίοι όμως επικροτούν και στηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ της ΕΕ και των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Μέχρι το 2011, οι αγρότες πλήρωναν στον ΕΛΓΑ, το 3% των τιμολογίων τους, ως ασφάλιστρα, ποσό που έφτανε τα 70-75 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο δε κρατικός προϋπολογισμός κάλυπτε τα υπόλοιπα, που κατ´ έτος έφταναν τα 450 εκατ. ευρώ χωρίς να καλύπτονται και τότε στο 100% όλες οι αιτίες των ζημιών.

Το 2011, με πρόσχημα τα ελλείμματα του οργανισμού,άλλαξε προς το χειρότερο ο κανονισμός του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας δραματικά τις αποζημιώσεις, ενώ αύξησε πάρα πολύ τα ασφάλιστρα.

Έτσι οι κατ´ έτος εισφορές των αγροτών έφτασαν σε 170-175 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 125 εκατ. ευρώ το χρόνο διατίθενται για αποζημιώσεις, ενώ καμιά κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, παρά την πρόβλεψη του νέου κανονισμού για 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ο περιορισμός στο 1/4 του ποσού που δίνονταν ως το 2011 για αποζημιώσεις, ενώ ταυτόχρονα οι ζημιές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι ο ΕΛΓΑ, που είναι κρατικός οργανισμός, όχι μόνο λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά, αλλά ακόμα χειρότερα, αφού με τα χρήματα αυτά καλύπτονται, εκτός από τις αποζημιώσεις, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, τηλέφωνα κλπ ,αλλά και 30 ακόμα εκατ. ευρώ που πάνε στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βοριδη, προτίθεται θα επιταχύνει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης, με ότι αυτό σημαίνει δηλ. αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής, όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

Τι λένε για αυτά τα ζητήματα οι κκ Κολλάτος και Μανώλης;

Εμείς πάντως, η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών,τασσόμαστε μαζί με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα,απέναντι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτή την πολιτική και θα μας βρείαπέναντι της, αν προχωρήσει τον σχεδιασμό της για τον ΕΛΓΑ, που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κλπ.,δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Γι’ αυτό μαζί με τους αγρότες και κτηνοτρόφους θα παλέψουμε για:

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.

– Κατάργηση των ΠΣΕΑ (ΚΟΕ) που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο μετά από 3 και πάνω χρόνια.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

– Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

– Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κλπ.

– Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς, η οποία να καλύπτει το κόστος ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ