ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΡΓΑ 17,5 ΕΚ. € ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τυρνάβου

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου προεξοφλούν την κατάργηση του προγράμματος ΄΄ΦιλόΔημος΄΄ και τινάζουν στον αέρα όλα τα έργα που είχαν δρομολογηθεί με βάση αυτό το πρόγραμμα.

Ο ‘’ΦιλόΔημος’’ υπήρξε ένα δυναμικό, ολοκληρωμένο και ευέλικτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με τον ‘’ΦιλόΔημο’’ μπορούσαν οι Δήμοι να πραγματοποιήσουν έργα  ύδρευσης,  αποχέτευσης,  αγροτικής οδοποιίας,  αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευής παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων και άλλων έργων που, εξασφαλίζουν  υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών. Το κόστος όλων των έργων θα καλύπτονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρύνονται οι  Δήμοι.
Τη χρησιμότητα αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου αναγνώρισαν όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας και η ανταπόκριση των Δήμων ήταν πολύ μεγάλη.

Εμείς, στο διάστημα της θητείας μας, καταφέραμε να εντάξουμε για χρηματοδότηση πολλά έργα, σχεδόν σε όλους τους τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα.

Στο Δήμο Τυρνάβου τα έργα που είναι συνδεδεμένα για να χρηματοδοτηθούν από το “ΦιλόΔημος” είναι:

  • Κατασκευή νέων παιδικών χαρών προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.
  • Έργα αγροτικής οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις κ.λ.π.) προϋπολογισμού 700.000 ευρώ
  • Προμήθεια νέων φορτηγών προϋπολογισμού 180.000 ευρώ..
  • Έργα ύδρευσης ( αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, εγκατάσταση τηλεμετρίας κ.λ.π.) προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
  • Έργα εκσυγχρονισμού βιολογικού καθαρισμού και εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου προϋπολογισμού  3.850.000 ευρώ.
  • Αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
  • Έργα επέκτασης δικτύων αποχέτευσης προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
  • Εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας νερού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
  • Αναβάθμιση αθλητικού κέντρου Αμπελώνα προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
  • Κέντρο κολύμβησης άθλησης και φυσιοθεραπείας προϋπολογισμού 2.607.400 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αγγίζει τα 17.500.000 ευρώ.

Όλα κινδυνεύουν να χαθούν μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου.
Τι ισχυρίστηκε λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος; Ότι στο πρόγραμμα υπάρχει «μαύρη τρύπα»  1.1 δις. ευρώ.  Συνεπώς, λεφτά δεν υπάρχουν, έργα δεν θα γίνουν.
Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.  Η χρηματοδότηση από τον “ΦιλόΔημο” συνδέεται με την πορεία των έργων. Η χρηματοδότηση λοιπόν, έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια. Αυτό ακριβώς παρέλειψε  να αναφέρει ο υπουργός, σκόπιμα νομίζω. Ο λόγος της κατάργησης, δεν είναι το ύψος των χρημάτων αλλά οι πολιτικές που θέλει να υπηρετήσει ο Υπουργός και η Κυβέρνηση.

Και φρόντισε να μας προϊδεάσει εξαγγέλλοντας νέο πρόγραμμα για τα έργα μετά το 2020, εγκαινιάζοντας έτσι νέο κύκλο πολιτικής χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φρόντισε επίσης να μας βάλει την ιδέα  πως το νέο πρόγραμμα δεν θα καλύπτεται αποκλειστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και έτσι στο κόστος των έργων θα συμμετέχουν και οι Δήμοι.

Τέλος και εδώ ίσως κρύβεται η ουσία του εγχειρήματος, μπορεί το νέο πρόγραμμα να μην καλύπτει  όλους τους τομείς που κάλυπτε ο ‘’ΦιλοΔημος’’ και έτσι κρίσιμοι δημοτικοί τομείς να περιέλθουν σε άλλου είδους διαχείριση.

Προς το παρόν το πρώτο ερώτημα, είναι τι θα γίνουν τα έργα που ήδη τρέχουν και όσα έχουν πάρει έγκριση από το “ΦιλόΔημο”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ