Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόσο για το αίτημα του κ. Σαμαρά περί «αποδέσμευσης» από τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το ρατσιστικό του κρεσέντο περί «λαθρο-εποικισμού», ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την απάντησή του δηλώνοντας ότι «οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστές και πάγιες». Με άλλα λόγια, ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Σαμαρά.
Κι έπειτα ακολούθησε το καθαρό «άδειασμα» στον πρώην πρωθυπουργό για το γεγονός ότι καλούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να «αποδεσμευτεί» από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα ο κ. Πέτσας δήλωσε αρχικά ότι «η Ν.Δ. σε αυτή τη συγκυρία, όπως ξέρετε, έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκανε ό,τι μπορούσε για να μην υπογραφεί, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης δυσπιστίας. Εκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί» και απαντώντας στο αίτημα Σαμαρά, σημείωσε πως η Ν.Δ. «πάντα προειδοποιούσε ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί αυτή η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τα οποία δεν μπορεί να απεμπλακεί η Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα που πάντα είχε γνώμονα και πυξίδα στην εξωτερική της πολιτική τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Επομένως, μια διεθνής συμφωνία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών -παρά το γεγονός ότι προειδοποιούσαμε ότι είναι μια επιζήμια συμφωνία- κυρώθηκε και παράγει αποτελέσματα».
Βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέταξε τη στάση του κ. Σαμαρά στις «πάγιες θέσεις» του, αλλά ως γνωστόν η αντίθεσή του στη σύνθετη ονομασία δεν διατηρήθηκε και όταν έγινε πρωθυπουργός. Επίσημη θέση της κυβέρνησης Σαμαρά παρέμεινε βέβαια η σύνθετη ονομασία, την οποία και διακήρυξε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ το 2014.
Οσο για το προσφυγικό, ο Στ. Πέτσας απέφυγε μεν να σχολιάσει την ακροδεξιάς κοπής φρασεολογία του κ. Σαμαρά, ωστόσο διατήρησε τις αποστάσεις που είχε εξ αρχής πάρει από τις «πάγιες θέσεις» του πρώην πρωθυπουργού, αφού απάντησε σε εντελώς άλλο κλίμα από αυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μιλώντας για «το μεταναστευτικό», όπου αναφέρθηκε στη γνωστή πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «φύλαξη συνόρων», «επιτάχυνση ασύλου» και «κλειστά κέντρα», ενώ στη συνέχεια μίλησε για την αποσυμφόρηση των νησιών και κατέληξε: «Είναι χρέος μας να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτές τις αυξημένες ροές, χρησιμοποιώντας και τα διπλωματικά εργαλεία που θα έχουν στόχο να πείσουν την Τουρκία ότι πρέπει επιτέλους να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και να ελέγξει τα δίκτυα διακινητών στον χώρο ευθύνης της και να μη χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο τους μετανάστες και πρόσφυγες».
Γιάννης Μπασκάκης – efsyn.gr