ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Επιστολές από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ προς τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Παπανδρέου, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας δημοκρατικών δυνάμεων.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να είναι εκείνοι που μέχρι στιγμής μονοπωλούσαν τις πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, αυτή τη φορά όμως η πρωτοβουλία ανήκει στο ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά.

Με επιστολή του ίδιου και της Πολιτικής Γραμματείας της πολιτικής κίνησης προς τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Παπανδρέου, που είχε επίσης αποδέκτη και τις Κεντρικές Επιτροπές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ και την Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25, απευθύνεται προσκλητήριο με τρεις άξονες:

Πρώτον, τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΡΑΤΤΩ με αντιπροσωπείες των κομμάτων, αν και εφόσον επιθυμούν και συμφωνούν με τη διεξαγωγή τους.

Δεύτερον, την επεξεργασία ενός κοινού προγράμματος στόχων και δράσης.

Και τρίτον, τη δημιουργία φόρουμ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τον συντονισμό σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προοπτικής.

Οπως τονίζεται στο κείμενο με νόημα, «σήμερα η ανάγκη για μια πολιτική με όραμα, στρατηγική και δημοκρατικό πάθος είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας όλων των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικές -προοδευτικές και πατριωτικές, κοινωνικές και πολιτικές. Οφείλουμε όλοι μαζί να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό μια ελπίδα, ένα μέτωπο, μια διέξοδο και ένα σχέδιο για το αύριο».

Βάζοντας ευθέως το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο το ΠΡΑΤΤΩ προτείνει να διεξαχθούν οι συνομιλίες, υπογραμμίζεται ότι: «Είναι επείγον οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουν και προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στην υγεία, στη λειτουργία και δομή των ΜΜΕ, στην αναβάθμιση και ενίσχυση του πολιτισμού και των κοινωνικών παροχών, του ίδιου του κοινωνικού κράτους».

Πολιτική της τυραννίας

Στις υπόλοιπες πολιτικές διαπιστώσεις που γίνονται για την πολιτική κατάσταση στην παρούσα συγκυρία, η Πολιτική Γραμματεία της πολιτικής κίνησης του πρώην ΥΠΕΞ σημειώνει (ξεκινώντας με τον χαιρετισμό «αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι»): «Ζούμε σε μια εποχή ισχυρών τεχνολογικών αλλαγών, μεγάλης αβεβαιότητας και ευκαιριών, έντονης ρευστότητας που περικλείει αφενός ισχυρές δυνατότητες για τη χώρα και τον λαό μας, αφετέρου σειρά κινδύνων.

Ο μεγαλύτερος εξωτερικός κίνδυνος σήμερα είναι αυτός της υποβάθμισης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει, με επάρκεια, μια δημοκρατική ενεργητική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ε.Ε. και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο εσωτερικό είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια εποχή που, διεθνώς, βρίσκεται μια τέτοια πολιτική, σε μεγάλη αμφισβήτηση και απόρριψη. Η οικονομική πολιτική είναι ταυτόχρονα αντι-οικολογική. Το λεγόμενο αόρατο χέρι της αγοράς δημιουργεί καταστροφές στη φύση, κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις στα προβλήματα των εργαζομένων».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η δημοκρατία υπονομεύεται καθημερινά στο όνομα της τάξης ανεξέλεγκτων μηχανισμών καταστολής, παραδικαστικών κυκλωμάτων και αντιδραστικών ιδεολογικών μηχανισμών, ο νεοφιλελευθερισμός συνοδεύεται από αυταρχισμό και μια μεθοδευμένη πολιτική της τυραννίας της άλλης άποψης και «το δημοκρατικό ζήτημα επανέρχεται με μεγάλη ένταση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προαναγγείλει το σχετικό κάλεσμα, μιλώντας τον περασμένο μήνα σε εκδήλωση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, στην οποία είχαν λάβει μέρος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος. Από τότε, ο κ. Κοτζιάς είχε ταχθεί υπέρ των προοδευτικών συσπειρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Αριστερά πρέπει να διατυπώσει όραμα, να έχει υλοποιήσιμο σχέδιο και μετά να κάνει προγραμματική συμφωνία με τις λοιπές όμορες δυνάμεις. «Απαιτείται η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού – πατριωτικού μπλοκ δυνάμεων χωρίς επιπολαιότητες, αλαζονεία και προσωπικές στρατηγικές, που πρέπει να λειτουργεί και αυτό το ίδιο δημοκρατικά», είχε τονίσει σε ανάλογο ύφος σε πανελλαδική συνάντηση του ΠΡΑΤΤΩ, τον Νοέμβριο.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ