ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η τοποθέτηση του Τάσου Tσιαπλέ, μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ, εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ της ΕΝ.Π.Ε, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ που συζήτησε, ανάμεσα σε άλλα θέματα και το θέμα του κρατικού προϋπολογισμού και τα κονδύλια για την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ, του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:

Τα ποσά που μεταβιβάζονται στην τοπική διοίκηση, μέσω των ΚΑΠ -ως μέρος της γενικής φορολογίας, καταγράφονται σε 2.514 δις. ευρώ, δηλ. 96 εκ. ευρώ παραπάνω από πέρσι. `Ισα-ίσα για να συντηρείται η φιλολογία της δήθεν επιστροφής στην «κανονικότητα», η οποία όμως δεν αφορά τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, που συνεχίζουν να υποφέρουν απ’ την ανεργία, την μείωση των εισοδημάτων τους, την διαχρονική φορολεηλασία όλων των αστικών κυβερνήσεων, αφού εξακολουθούν να πληρώνουν το 93% των εσόδων του αστικού κράτους, που λειτουργεί και αναπνέει με βάση και προτεραιότητα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι οι ίδιες εργατικές -λαϊκές οικογένειες που σηκώνουν επιπρόσθετα στις πλάτες τους και το 70% των συνολικών λειτουργικών πόρων στους ΟΤΑ.

Απ’ αυτά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, που ανέρχονται σε 54.262 δις. ευρώ, με επιπλέον 456 εκ. φόρους στα λαικά νοικοκυριά, οι Περιφέρειες για να λειτουργήσουν, θα εισπράξουν 657 εκ. ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού, υπολογίζεται σε 2.510 δις. ευρώ για το 2020!

Είναι χρήματα που αφορούν λειτουργικές ανάγκες, π.χ. μισθοδοσία, μεταφορά μαθητών, υγειονομικούς ελέγχους, ψεκασμούς για τα κουνούπια, ψεκασμούς κατά του δάκου, που πάσχουν πολύπλευρα μιας και έχουν παραδοθεί σε εργολάβους.

Λείπουν όμως τα κονδύλια για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμάτων, έξω από τις οδηγίες της Ε.Ε, με αποτέλεσμα τα τοπικά σχέδια των Δήμων για την διαλογή στην πηγή, να μένουν στα χαρτιά γιατί δεν χρηματοδοτούνται οι αναγκαίες υποδομές, το προσωπικό που χρειάζεται και ανάγονται σε μονόδρομο οι ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια των Μ.Ε.Α, κλπ.

Η ΕΝ.Π.Ε, δεν διεκδίκησε αποφασιστικά και δυναμικά, ούτε τώρα, ούτε παλιότερα, την ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων απ’ όλες τις κυβερνήσεις, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων για τα εργατικά-λαικά νοικοκυριά

Αντιθέτως βάλατε πλάτη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Καταρτίζετε τους προϋπολογισμούς, με βάση τις υποδείξεις της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα κι αυτής της κυβέρνησης.

Το ΠΔΕ και ιδιαίτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι περιφέρειες, μέσω των ΠΕΠ (κοντά 6 δις. για την περίοδο 2014-2020) και μέρους των τομεακών προγραμμάτων που διαχειρίζονται ή είναι στην ευθύνη τους, μαζί με το 37% των κονδυλίων που αφορούν “την αγροτική πολιτική  ανάπτυξης” και που  ανέρχονται σε 2,22 δις, ευρώ, κατευθύνονται κυρίως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση συγκέντρωσης της γης, την αλλαγή χρήσης της προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, κοκ.

Και σ’ αυτή την στρατηγική στόχευση, συμφωνείτε όλες οι άλλες δυνάμεις, πλην ΚΚΕ και Λαϊκής Συσπείρωσης. Η ατέρμονη μεταξύ σας αντιπαράθεση, μένει στα περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, αποπροσανατολίζοντας  από το κύριο, που είναι, ότι αφορούν έργα και δράσεις που υπηρετούν τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο λαϊκές ανάγκες σε υποδομές, έργα, υπηρεσίες.

Ένα επαναλαμβανόμενο έργο εμπαιγμού που συνοδεύεται με το διαρκές αστικό ευφυολόγημα «περί αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων» που με την εικόνα της συμπιεσμένης κρατικής χρηματοδότησης που καταλήγει στην Τ.Δ –  μετά το 2010 και τον Καλλικράτη – έρχεται να αποδείξει ότι η λεγόμενη αποκέντρωση λειτουργιών του κράτους μέσω της Τ.Δ, δεν ήταν παρά μια συστηματική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Τ.Δ σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, πλάι σ’ αυτήν του κεντρικού κράτους, ώστε να ευθυγραμμιστεί στις νέες συνθήκες, με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.

Το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης το καλύπτουν και πάλι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που καλούνται με την ιδιότητα του κατοίκου, να ξαναπληρώσουν για υπηρεσίες – παλιές και ‘αποκεντρωμένες’ απ’ το κράτος στους δήμους.

Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό της Τ.Δ, αυτά τα ποσά είναι τα μόνα που προβλέπονται να ανέλθουν το 2020 σε 2.749 δις. ευρώ- αυξημένα από πέρσι +135 εκ. ευρώ και με την βεβαιότητα ότι θα υπερκαλύψουν τους στόχους με βάση τις νέες ρυθμίσεις για την διασταύρωση των τ.μ. με το Ε9 που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η Ν.Δ.

Είναι αυτά τα ποσά που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών σε πόλεις και  χωριά, με την μορφή  τελών και  φόρων και που κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους- (τέλη καθαριότητας/ηλεκτροφωτισμού) έχουν τη μορφή του κεφαλικού φόρου. Ποσά που ξεπερνούν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης κατά 40 εκ. ευρώ και που η κυβέρνηση σημειώνει στην εισηγητική έκθεσή της, ότι θα είναι αυτά που θα συμβάλουν στην αύξηση του αιματηρού πλεονάσματος -από τη μεριά των Δήμων- που υπολογίζεται σε 201 εκ. ευρώ.

Τα παραπάνω μεγέθη στον προϋπολογισμό της Τ.Δ, επιβεβαιώνουν ότι, όσο η φορολεηλασία για τα λαϊκά νοικοκυριά μεγαλώνει από κράτος και τοπική διοίκηση, τόσο περισσότεροι και οι πόροι που αφαιρούνται από την χρηματοδότηση Περιφερειών-Δήμων απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αστικό κράτος και οι τοπικοί/περιφερειακοί θεσμοί του ενιαία, ευθυγραμμίζονται “στο κύριο καθήκον” της αστικής τάξης, αυτό της “απελευθέρωσης” κεφαλαίων για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων.

Επιπλέον στοιχείο που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι και οι επιχορηγήσεις από το ΠΔΕ που αφορούν στο σκέλος των επενδύσεων στην Τ.Δ. Στον ενοποιημένο προϋπολογισμό αποτυπώνεται με το ποσό του 1.110 δις. ευρώ. Μόλις +4 εκ. ευρώ από πέρσι!

Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι επιχορηγήσεις από το ΠΔΕ και οι  επενδύσεις στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση, συνεπικουρούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών σχεδιασμών και ομίλων. Αυτό κάνουν όλες οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται πόρους του ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, που μόνο ένα ελάχιστο μέρος τους πάει σε υποδομές και έργα για τις λαϊκές ανάγκες.

Έτσι δομές πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση παραμένουν ακάλυπτες επιταγές και μόνιμα ζητούμενο, ζητήματα που τα φέρνουν στην επιφάνεια τα τραγικά γεγονότα, τα ανθρώπινα θύματα και οι καταστροφές, όπως αυτές τις ημέρες.

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΕΣ που χρηματοδοτούν δράσεις στην Τ.Δ για κοινωνικές υποδομές π.χ. Φιλόδημος Ι και ΙΙ, λειτουργία ΚΕΠ, πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών/καταστροφών που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα, εμπεριέχονται ως μέρος, στο ποσό των 212 εκ. ευρώ που καταγράφεται για το υπουργείο, από το ΠΔΕ. Ποσό όμως που θα στηρίξει όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση και τις «δράσεις για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για την ανάπτυξη της Μακεδονίας/Θράκης και της διαπεριφερειακής συνεργασίας».

Τα παραπάνω κονδύλια, όταν έχουν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα στο ΜΑΤΙ, στην Μάνδρα, στην Χαλκιδική και είναι μόνιμα στο προσκήνιο οι πλημμύρες το χειμώνα και το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ανά την χώρα, όταν το 80% των δημοσίων κτηρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος να έχει σταματήσει στο 2005 – είναι πρόκληση για το λαό, τις ανάγκες του, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Στο ίδιο πλαίσιο θα μείνουν και πάλι αναπάντητες οι μεγάλες ελλείψεις σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς  σταθμούς, φοιτητικές εστίες.

Αποδείχνεται με την κατάθεση κι αυτού του προϋπολογισμού, η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ως αναπόσπαστα όργανα του αστικού κράτους, έχουν αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις, την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης, σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακών νόμων) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

Για την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων με επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και των οφειλόμενων σ’ αυτούς. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες Περιφερειών και Δήμων.

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & έμμεση φορολογία. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε ΟΤΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.

Σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, έργων, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

Π.Δ.Ε και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ανακατασκευής και συντήρησης του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου, για δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, φοιτητικές εστίες), χωρίς ΣΔΙΤ & ιδιώτες.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη στελέχωση των Περιφερειών και Δήμων, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ