Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Το μήνυμα του Βασίλη Κόκκαλη στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού

Στις κομβικής σημασίας παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική μελισσοκομία στάθηκε στον χαιρετισμό του στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στην «επανεκκίνηση» που έγινε μέσω της έναρξης ενός νέου και ουσιαστικού διαύλου διαλόγου με μελισσοκόμους, εταιρείες, εξαγωγείς, πανεπιστήμια, υπηρεσίες και κάθε εμπλεκόμενο με την μελισσοκομία, που οδήγησαν σε δέσμη παρεμβάσεων προς όφελος του κλάδου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε πως έγινε ενσωμάτωση του βασιλικού πολτού στον κώδικα τροφίμων και καθορίστηκαν για πρώτη φορά προδιαγραφές οι οποίες έχουν κύριο ρόλο στην ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση του βασιλικού πολτού κατά τους ελέγχους, εφαρμόστηκε ο κανονισμός 852 με αποτέλεσμα να μπουν κανόνες στην εμπορία του μελιού και οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέσουν ελεύθερα 1200 κιλά ανά έτος, με μόνη δέσμευση την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, όπως ορίζει και ο κανονισμός. Στα μικρά νησιά και στις ορεινές περιοχές όπου ο τουρισμός ανθεί κάποιες περιόδους μπορεί ο επισκέπτης να βρει μέλι απευθείας από τον μικρό παραγωγό με το αντίστοιχο όφελος αυτών και της τοπικής κοινωνίας».

Σε ότι αφορά τα προγράμματα μελισσοκομίας, είπε ότι έγινε εφικτό όλα τα χρήματα να διατίθεται σε περισσότερους μελισσοκόμους  για αλλαγή κυψελών και μεταφορές, αντί να μεταφέρονται σε άλλα προγράμματα.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε επίσης για την «εμβληματική δράση για το μέλι που ανέδειξε η ΓΓΕΤ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και η ταυτοποίηση στο μέλι με  την υψηλής τεχνολογίας γονιδιακή επιστήμη,  μπορεί να σφραγίζει την γνησιότητά, όχι μόνο στο Ελληνικό μέλι, αλλά και εκείνο σε τοπικό επίπεδο. Η ταυτοποίηση αυτή παρέχει  διττή ιδιότητα στο Ελληνικό μέλι , αφενός με την προστιθέμενη αξία που αποκτά στις αγορές του εξωτερικού και αφετέρου ένα ισχυρό  όπλο για τους Έλληνες επιχειρηματίες και Συνεταιρισμούς κατά του  αθέμιτου ανταγωνισμού και των παράνομων Ελληνοποιήσεων».

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Μητρώο Μελισσοκόμων, το οποίο όπως εξήγησε «έχει σχεδιαστεί και ήταν έτοιμο για ψήφιση ολοκληρωμένο επί των ημερών μας , με στόχο την καταγραφή των μελισσοκόμων και την δυναμικότητας των εκμεταλλεύσεων τους.  Οι έλεγχοι για την  ταυτοποίηση των διακινούμενων ποσοτήτων, την ποιότητα του διακινούμενου μελιού και τις ποσότητες, θα γίνουν πιο απλοί και αποτελεσματικοί για την  αποτροπή της  παράνομης διακίνησης, της νοθείας και των Ελληνοποιήσεων. Δεν προλάβαμε για  την ψήφισή του  και ελπίζουμε να  το φέρει  σύντομα στην βουλή η νέα κυβέρνηση».

Ο κ. Κόκκαλης έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «η μέλισσα είναι ταυτισμένη με την ζωή στον πλανήτη και τα προϊόντα της είναι υψηλής  διατροφικής αξίας, αλλά και μεγάλης αξίας για την κοσμετολογία. Η σημασία της μέλισσας για την Κλιματική αλλαγή είναι μεγάλη, παρά τον μικρό χρόνο ζωής της.

Οφείλουμε ως πολίτες αλλά και ως πολιτεία να την διαφυλάσσουμε  και να την προστατεύουμε από τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, από τη χρήση παράνομων και ανεξέλεγκτων  φυτοφαρμάκων, διατηρώντας την ισορροπία που είναι τόσο αναγκαία για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή

Η νέα κυβέρνηση ας διαφυλάξει το έργο μας και ας το βελτιώσει για το καλό της χώρας και των Ελλήνων παραγωγών.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ