“ΜΙΣΟ ΒΗΜΑ” ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 2/3

«Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες στον τόπο της κατοικίας τους. Κατανοούμε τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις σας.

Βασική προϋπόθεση, όμως, για να ψηφιστεί ο νόμος είναι η πλειοψηφία των 2/3». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής κατά την ολοκλήρωση της ακρόασης εκπροσώπων της ομογένειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «μπορεί κάποιοι, να θεωρούν το νομοσχέδιο ένα “μισό βήμα” ή ένα ”πρώτο βήμα”, αλλά μακάρι στην επόμενη Βουλή στο μέλλον, να υπάρχει εκείνη η πλειοψηφία που θα υιοθετήσει πολλές από τις παρατηρήσεις, τις οποίες κι εγώ θεωρώ εύλογες, που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της ομογένειας».

Ο κυβερνητικός βουλευτής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αποδήμων τους ευχαρίστησε «κυρίως για το γεγονός ότι κρατάτε ψηλά τη σημαία του ελληνισμού στις χώρες, όπου ζείτε, για τον αγώνα που δίνετε για την ανάδειξη και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, των εθνικών μας δικαίων. Αλλά και για την προσπάθεια της ελληνομάθειας, της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τη δεύτερη, την τρίτη ή και την τέταρτη γενιά των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων, γιατί η ελληνομάθεια είναι βασικό στοιχείο της διατήρησης της εθνικής συνείδησης».

Ενστάσεις ομογενών…

Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τις ενστάσεις στελεχών της ομογένειας των οποίων έγινε αποδέκτης, ευρισκόμενος σε αποστολή της Βουλής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «μου διατύπωσαν προβληματισμούς και παράπονα για το όριο της τριακονταπενταετίας, τα 35 χρόνια που είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να βρίσκονται εκτός της πατρίδας, ενώ θα πρέπει να έχουν επιπλέον και τα δύο χρόνια παραμονής εδώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα εξαιρεθούν και πρέπει να ξαναπάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Το δεύτερο που μου είπαν είναι για τα παιδιά τους που αν και ήρθαν στην πατρίδα για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία δεν θα έχουν και αυτά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, γιατί δεν πληρούν το κριτήριο της δίχρονης παραμονής στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι «επειδή ο χρόνος ήταν λίγος, ιδιαίτερα για όσους θα έκαναν υπερπόντιο ταξίδι από την Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία, υπάρχει η δυνατότητα και στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, που είναι “η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου”, να ακούσουμε εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού που θα θελήσουν να καταθέσουν σκέψεις, παρατηρήσεις, προτάσεις ή ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ