ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Όργιο τυφλής βίας και καταστολής, που αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, βίντεο αλλά και στην ίδια τη δικογραφία, καταγγέλλει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας και παράλληλα κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι καταστρατηγεί το τεκμήριο της αθωότητας, με αφορμή την ανακοίνωση- ντροπή για όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους προς απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «η συγκεκριμένη ανακοίνωση, συνεπώς, υπερβαίνει καταφανώς τα όρια της νομιμότητας, αναπαράγει ψευδή γεγονότα και εικασίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των κατηγορουμένων».

Η ανακοίνωση της Ομάδας Νομικής Βοήθειας

Με αφορμή την από 8.12.2019 Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και καταπάτηση ενός εκ των βασικότερων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η οποία έλαβε χώρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον πολιτικά προϊστάμενό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, σημειώνεται ότι “Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ”.

Καταρχάς επισημαίνουμε ότι όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσκρούουν κατά προφανή τρόπο στην πραγματικότητα, η οποία έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στην πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων, αλλά και στην ίδια τη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί. Στα συγκεκριμένα πειστήρια το μόνο που διαπιστώνεται είναι το όργιο τυφλής βίας και καταστολής από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι ξυλοδαρμοί ανθρώπων που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και δεν κρατούσαν κανένα από τα ανωτέρω αντικείμενα, η εκγύμνωση αυτών και ο πλήρης εξευτελισμός τους από κρατικά όργανα.

Κατά δεύτερον, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση καταστρατηγούν ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, όπως αυτό κατοχυρώνεται στα άρθρα 71 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ και 14 παρ. 2 ΔΣΑΠΔ. Η προσβολή αυτή του τεκμηρίου αθωότητας είναι ακόμη βαρύτερη, αν αναλογιστούμε ότι λαμβάνει χώρα μία μέρα πριν από την απολογία των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ οι μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και πολίτες ανάγκασαν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να αποστείλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη τις αναφορές για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ