ΤΟ 5ο Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ERASMUS+ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στο Buzau της Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκε η 2η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+  KA229 με τίτλο «School exchange about good practices in Special Needs Education». Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή καλών σχολικών πρακτικών για την Ειδική Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί κ. Μίχη Φανή και κ. Βελεσιώτου Αικατερίνη, συνοδεύοντας τους μαθητές της Στ’ τάξης, Ντόκο Αστέριο και Κατσέλι Αλμπάν, το χρονικό διάστημα 24-30 Νοεμβρίου 2019, συναντήθηκαν στο Buzau με τους εταίρους συνεργάτες τους, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας (Αζόρες) και της Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες συμμετείχαν καθημερινά σε δραστηριότητες και εργαστήρια, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη Βuzau και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών και ξενάγηση στο Ειδικό Σχολείο του Buzau. Τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητες, γνωριμίας, συμφιλίωσης, συνεργασίας και διαπολιτισμικής αγωγής με τίτλο «Αγγίζοντας τ’ αστέρια».

Στη συνέχεια, ως μικροί/ές μάγειρες/ισσες ετοίμασαν παραδοσιακές συνταγές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Ακολούθησαν εργαστήρια χειροτεχνίας με τίτλο «Σπείρε και θα θερίσεις» και «Ιστορίες για κάθε εποχή». Εκπαιδευτικοί και μαθητές επιδόθηκαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με σπόρους, χαρτόνια, κουτάλες καθώς και στην τεχνική decoupage σε ξύλο!

Κλείνοντας, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για το λογότυπο του προγράμματος, επικρατώντας πλειοψηφικά αυτό που σχεδιάστηκε από τους/τις μαθητές/τριες της Πορτογαλίας (Αζόρες).

Τη δεύτερη μέρα τα παιδιά επιστράτευσαν ξανά τις μαγειρικές τους ικανότητες και ετοίμασαν παραδοσιακές ρουμάνικες παρασκευές στο εργαστήριο τροφίμων. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στην δραστηριότητα «Η τέχνη της φιλίας», με στόχο την καλύτερη γνωριμία και κοινωνικοποίηση των παιδιών και των δασκάλων. Διασκεδαστικές, ωστόσο, ήταν και οι χειροτεχνίες με χρήση αλευριού και χάρτινων φιγούρων, που άφηναν το αποτύπωμά τους στο «αλευρωμένο» μαύρο χαρτόνι, όταν αφαιρούνταν από τα παιδιά.  Τέλος, οι μαθητές/τριες κέντησαν τον δικό τους σελιδοδείκτη σε καμβά στο εργαστήριο κοπτικής-ραπτικής, έναν εντυπωσιακό χώρο με πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε αθλητικές δραστηριότητες και το διαγωνισμό «Το κύπελλο της φιλίας». Τα παιδιά παρέλασαν στον χώρο του γηπέδου, εκπροσωπώντας τη χώρα τους υπό τον ήχο του Εθνικού τους Ύμνου. Έπειτα, επιδόθηκαν σε αγώνες τρεξίματος, σε αγώνες μετ’ εμποδίων, σε ρίψεις χειροσφαίρισης και σε αγώνα ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας κύπελλο και μετάλλιο για την συμμετοχή τους. Νικητές ήταν η φιλία, το ομαδικό πνεύμα και η ευγενής άμιλλα!

Την τέταρτη και την πέμπτη μέρα πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε αξιοθέατα εντός και εκτός πόλης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Country Museum of Buzau (Λαογραφικό Μουσείο), το πάρκο Crang, ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς της πόλης και μοναστήρια κοντά στο Buzau. Επίσης, μετέβησαν στο χωριό Bran της κομητείας Brasov στα Καρπάθια Όρη και ξεναγήθηκαν στο Κάστρο του Bran. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη του λασπώδους ηφαιστείου Vulcanii Noroiosi ,κοντά στο Berca του Buzau, που αποτελεί ένα σπάνιο είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο.

Το τελευταίο βράδυ πριν την αναχώρηση των ομάδων για τις χώρες τους οργανώθηκε πολιτιστική βραδιά, με παρουσιάσεις εθίμων, τραγουδιών, χορών, εδεσμάτων της κάθε συμμετέχουσας χώρας. Η Ελλάδα παρουσίασε το έθιμο της χάσκα, το οποίο έπαιξαν επί τόπου μικροί-μεγάλοι. Ακόμη, δίδαξε συρτάκι και χασαποσέρβικο, παρασύροντας όλες τις ομάδες στον χορό! Η βραδιά έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ