ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ!

Η ομιλία του Μ. Χαρακόπουλου στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα η ευκαιρία ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, ακόμη και με επιστολική ψήφο. Μακάρι, το βήμα αυτό να έχει συνέχεια και στο μέλλον όλοι οι Έλληνες εκτός συνόρων, οι ομογενείς, που στα ξένα είναι Έλληνες, να μην αντιμετωπίζονται ως ξένοι στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη της ελληνικής Πολιτείας εδώ και χρόνια. Εν τούτοις, στη χώρα της παραδοξότητας ούτε αυτό κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και έπρεπε να περάσει η κρίση των δέκα τελευταίων ετών, η μαζική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και τέλος η νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, για να φτάσουμε σε μία σοβαρή νομοθετική πρόταση. Όμως, ακόμη και τώρα, αν δεν καταβαλλόταν τεράστια προσπάθεια από τον υπουργό Εσωτερικών, που προχώρησε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δεν θα βρίσκονταν οι τουλάχιστον διακόσιοι Βουλευτές, οι απαραίτητοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, την έλλειψη τόλμης και εσωστρέφειας που το διακρίνει».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, υποστήριξε ότι «η άμεση συμμετοχή στα εκλογικά δρώμενα είναι μία έμπρακτη αναγνώριση στους απόδημους Έλληνες ότι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τη γενέτειρά τους. Είναι μία πράξη ενεργότερης σύνδεσης με την πατρίδα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μας που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια και εγκαταστάθηκαν πρωτίστως στη Δυτική Ευρώπη».

Επισήμανε ότι «αναγνωρίζεται η προσφορά του απόδημου ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων, σταθερή και διαρκής εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα για το τι έχει προσφέρει η ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, εκεί όπου οι πολιτικές αποφάσεις ως γνωστόν επηρεάζονται καθοριστικά από τα οργανωμένα λόμπι, ή τι έχουν κάνει οι Έλληνες της Αυστραλίας ή της Δυτικής Ευρώπης. Τους ζητούμε, λοιπόν, να συμμετάσχουν στους αγώνες του τόπου, αλλά τους αρνούμαστε το δικαίωμα της ψήφου, επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δικαίως οι εκπρόσωποι των ομογενειακών μας οργανώσεων διαμαρτύρονται, όπως τους ακούσαμε στην Επιτροπή, γιατί μένει εκτός νυμφώνος, χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίζει στον τόπο διαμονής της, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της δικής μας παράταξης. Ωστόσο, ήταν μια λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν έστω και όσοι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου». Και κατέληξε λέγοντας ότι «εν πάση περιπτώσει, η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ένα ιστορικό γεγονός και λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που προβλέπεται να λάβει και ως τέτοιο το χαιρετίζουμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ