ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ  ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νομοσχεδίου ιστορικής σημασίας, ενός νομοσχεδίου κορυφαίας εθνικής σημασίας θα έλεγα, γιατί αφορά στον ελληνισμό της οικουμένης. Πολλές φορές μιλάμε στην αίθουσα αυτή κυρίες και κύριοι, εκπέμποντας το μήνυμα πως δεν έχουμε επαφή με όλα αυτά που πραγματικά απασχολούν τους Έλληνες. Είναι ένα σημείο κριτικής που δέχεται το Κοινοβούλιο από μεγάλο μέρος των πολιτών.

Το παρόν νομοσχέδιο λοιπόν, αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες. Σε όλους αυτούς που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους βρίσκονται σήμερα εκτός των γεωγραφικών ορίων της πατρίδας μας. Καλούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε στο ερώτημα: “τι είναι πατρίδα”».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου αγορεύοντας υπέρ της ανάγκης ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. «Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται ερώτημα ρητορικό. Σε κάποιους άλλους να ακούγεται ερώτημα βαθιάς ιδεολογικής υφής. Ωστόσο για όσους έχουν ζήσει και έχουν εργαστεί στο εξωτερικό, για όσους έχουν βρεθεί μακριά από την Ελλάδα, το ερώτημα αυτό αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, 500.000 νέοι άνθρωποι, άνθρωποι της ηλικίας μου με όνειρα και σχέδια για το μέλλον, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Να αφήσουν πίσω τους όλα όσα τους έδεναν με τον τόπο αυτό και να ψάξουν για ευκαιρίες στο εξωτερικό. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι προστίθενται στο πολυάριθμο ελληνικό στοιχείο που ζει και αναπνέει στα πέρατα της οικουμένης, σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία, όταν εμείς που έχουμε παραμείνει εδώ, την αντιμετωπίζουμε κάποιες φορές, σαν ένα απλό πανί. Όλοι οι άνθρωποι αυτοί, οι Έλληνες του εξωτερικού, οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας στον πλανήτη, έχουν σήμερα τα μάτια τους στραμμένα στην αίθουσα αυτή. Το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, είναι συνέχεια της συνταγματικής αναθεώρησης που συζητήσαμε πρόσφατα. Ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει την ενεργοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών της εκλογικής νομοθεσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπίζιου.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστή.

Όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Είναι αδιανόητο η χώρα που γέννησε τη  Δημοκρατία να στερεί έως σήμερα από τους Έλληνες  που βρίσκονται εκτός των συνόρων της το δικαίωμα να ψηφίζουν. Με τη θέση αυτή ταυτίζεται και το σύνολο του απόδημου ελληνισμού. Το εξέφρασαν άλλωστε με κάθε τρόπο κατά την διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της ομογένειας. Δεν πρέπει όμως να στεκόμαστε στο τι θα μπορούσε να γίνει αλλά να δούμε την επιτυχία. Ήμασταν αποφασισμένοι να μην  αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και το πετύχαμε. Ήμασταν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς μας και το πετύχαμε. Για να πετύχουμε το στόχο αυτό επιλέξαμε τη στρατηγική των «λογικών συμβιβασμών». Είμαστε η παράταξη της συναίνεσης και της εξωστρέφειας και το αποδείξαμε για μια ακόμη φορά. Το στίγμα της συναίνεσης το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που ανέλαβε πρωτοβουλίες με διάθεση συνεννόησης και αμοιβαίων υποχωρήσεων στις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων. Βασικός στόχος  για την Νέα Δημοκρατία ήταν η ανεύρεση κοινού τόπου με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και όχι οι μικροκομματικές επιδιώξεις. Το ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία ήταν να εξασφαλίσει δικαίωμα ψήφου στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδήμων. Και το πετύχαμε. Για πρώτη φορά οι απόδημοι Έλληνες έχουν δικαίωμα ψήφου», κατέληξε η Λαρισαία πολιτικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ