Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Κοινή ανακοίνωση των τριών δημοτικών συμβούλων της παράταξης Π. Κρίκη, Γ. Παναγιώτου και Γ. Παπαδούλη

Ένας ακόμη, ο έκτος κατά σειρά, προϋπολογισμός κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων, από τη δημοτική των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α.

Ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις επιδιώξεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, ισοσκελισμένος και «αναπτυξιακός» για τα συμφέροντα των λίγων της πόλης. Εναρμονισμένος πλήρως με τις απαιτήσεις του οικονομικού παρατηρητηρίου και των στόχων του ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

Με βάση τα στοιχεία μόνο το 39,5% των εσόδων του δήμου προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το άλλο 60,5% προέρχεται από τα λεγόμενα ίδια έσοδα, (τέλη, δημοτικοί φόροι, εισφορές, παράβολα κ.λπ.). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό με αυτά τα ποσοστά χρηματοδότησης;

Ότι η ανταποδοτικότητα σαν κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνησή του, αγκαλιάζει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στα πλαίσια της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με την οποία μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη. Όλοι οι υπόλοιποι, όπως φυσικά και η Δ.Α. Λαρισαίων είσαστε «θιασώτες» και υπέρμαχοι. Γι’ αυτό  για ακόμη μια χρονιά η δημοτική αρχή Καλογιάννη που στηρίζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών  νοικοκυριών του Δήμου για να αρπάξει περίπου 31εκ ευρώ.

Για άλλη μια χρονιά κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου θα μείνουν υποστελεχωμένες ή με προσωπικό μιας χρήσης. Ενώ την ίδια στιγμή το υπάρχον προσωπικό του δήμου στα νομικά του πρόσωπα, τόσο στις τεχνικές Υπηρεσίες όσο και στις Διοικητικοοικονομικές, υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, έχοντας υποστεί τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές τους, αλλά και επιφόρτιση εργασιών λόγω της  μείωσης του προσωπικού και της απαγόρευσης  των προσλήψεων. Μιας πολιτικής που εφαρμόστηκε με τις ευλογίες των κομμάτων που στηρίζουν τη δημοτική αρχή Λάρισας και τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, μέσα από τα 3 μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ με ευθύνη της Δ.Α. Καλογιάννη εξυφαίνονται σχέδια ιδιωτικοποίησης στο πράσινο, αφού πρώτα θα συνεχιστεί η υποβάθμιση της υπηρεσίας,  που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τους δημότες, όπως και για τους εργαζόμενους του δήμου.

Τεχνικό πρόγραμμα. Εναρμονισμένο πλήρως με τις στρατηγικές επιδιώξεις και τους κλάδους που ιεραρχεί το κεφάλαιο στη χώρα και στην περιοχή μας, πχ. Τουρισμός, μεταφορές, μεταποίηση, ενέργεια. Απουσιάζουν παντελώς τα έργα της πολιτικής προστασίας, όπως και έργα και μελέτες για την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτηρίων και των σχολείων. Πχ. τα ποσά που προβλέπονται για την πυρασφάλεια των σχολείων και την πυροπροστασία δεν ξεπερνούν μαζί τα 75.000 ευρώ. Ενώ τα όποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» στέλνουν τον δήμο στον κισσέ της τράπεζας ή στο να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Τέλος το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μέσα από πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ μόνο έργα που ιεραρχεί σήμερα ψηλά το κεφάλαιο, για αστικές αναπλάσεις, «πράσινη ενέργεια» και τουρισμό.  Τα παραπάνω κονδύλια δίνονται όταν το 80% των δημοσίων κτηρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος έχει σταματήσει στο 2005 – και αυτό είναι καθαρή  πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του.

Φανερώνει  όμως και το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας πολιτικής που με κάθε πτυχή και έκφραση της έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι ανάγκες της δεν συναντιούνται με την ανάγκη  προστασίας της ζωής  του  λαού, της περιουσίας του,  δεν την αφορά, δεν την εμπεριέχει.  Στο ίδιο πλαίσιο θα μείνουν και πάλι αναπάντητες οι ελλείψεις σε σχολική στέγη, σε νηπιαγωγεία και παιδικούς  σταθμούς στο δήμο της Λάρισας.

Πλευρά αυτών των αντιδραστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, αποτελεί και η κατάργηση με το έτσι θέλω, του δικαιώματος της καταψήφισης του προϋπολογισμού, που κατατίθεται από την δημοτική αρχή, επιβάλλοντας σε όποιον διαφωνεί να καταθέτει ολοκληρωμένη αντιπρόταση, που να έχει όμως την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής και Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για το αν είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του ΥΠ.ΕΣ! Δηλαδή ή συμφωνείς με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική ή δεν υπάρχεις! Να ποια είναι η «δημοκρατία» της αστικής τάξης.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλεγήκαμε με την Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλουμε αυτήν την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική και δηλώνουμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε σ΄ αυτήν. Εκφράζουμε την πολιτική αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης  που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας  για το 2020 και τα καταψηφίζουμε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ