ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κατά τη σημερινή επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως  στη Λάρισα,μέλη του Δ.Σ Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, ο Αντιπρόεδρος κ. Ζανιάς Αχιλλέας και ο Γ. Γραμματέας κ. Χαράλαμπος Βαλδούμας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της και να  της εκθέσουν προβλήματα του συλλόγου και να της παραδώσουν το παρακάτω υπόμνημα.

Κυρία Υπουργέ,

με αφορμή τη σημερινή σας επίσκεψη στη Λάρισα θα θέλαμε να σας καταθέσουμε ορισμένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν και πάγια αιτήματα του κλάδου γενικότερα.

Α)  Αποσπάσεις

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι στο νομό Λάρισας το σύνολο των αποσπασμένων είναι κατά προτεραιότητα. Όλοι γνωρίζουμε το άδικο των αποσπάσεων το οποίο πρέπει να αλλάξει. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου των αποσπάσεων για να οδηγηθούμε σ’ ένα πιο δίκαιο, πιο απλό και αποδεκτό σύστημα. Θεωρώντας απόλυτη αναγκαιότητα την ισότιμη μεταχείριση και ισονομία παρακαλούμε να διορθώσετε την αδικία.

Β) Ειδική αγωγή-ΚΕΣΥ Λάρισας

Παρακολουθούμε με έκδηλη ανησυχία τη μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.   Δηλώνουμε ότι η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αποτελεί σοβαρότατη υποχρέωση, που η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και σοβαρότητα και σε όλο το εύρος της.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή. Με μόνιμες δομές, στήριξη των ΚΕΣΥ ( το ΚΕΣΥ Λάρισας είναι ογκώδες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο τον μαθητών και των σχολείων, δεν διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, δεν διαθέτει διοικητικό υπάλληλο,) για να μπορεί να επιτελεί το έργο του σωστά.

Προτείνουμε και τη δημιουργία δεύτερου ΚΕΣΥ για τη Λάρισα όπως έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλους μεγάλους νομούς (Αχαϊας, Ηρακλείου).

Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι’ αυτό σχολείο, να φοιτά δηλαδή υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

Γ)Δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ένα από τα πάγια αιτήματα του κλάδου μας. Χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια για την υλοποίηση της οποίας θα θέλαμε να φροντίσετε για την:

  • Άμεση εφαρμογή της ενιαίας δημόσιας δωρεάν δεκατετράχρονης εκπαίδευσης (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) σε όλη τη χώρα
  • Εξασφάλιση χώρων, χρηματοδότηση και νέα κτήρια, ώστε κανένα παιδί 4-6 να μη μείνει εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου.

Δ)Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών.

H διαρκής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Προτείνουμε λοιπόν αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία,απαλλαγή των σχολείων από την πληρωμή των ΔΕΚΟ, απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων.

Ε)Επαναλειτουργία Γραφείου Εκπ/σης στην Ελασσόνα.

Η λειτουργία μίας και μοναδικής Δ/νσης προκαλεί – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους στη Δ/νση Λάρισας – προβλήματα γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας. Για παράδειγμα στο Νομό Λάρισας με σχεδόν 2500 εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αρκετά ολιγοθέσια σε ορεινά χωριά), πώς μπορεί να εξυπηρετεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μία μονάχα Δ/νση Εκπαίδευσης;

Οι σχολικές μονάδες στο Δήμο Ελασσόνας είναι συνολικά 38 (15 δημοτικά, 23 νηπιαγωγεία) και και οι κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 40.879. Η έκταση του  Δήμου Ελασσόνας  είναι 1568,14 τ.χλμ  και είναι ο μεγαλύτερος Δήμος στη χώρα μας.

Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να κοιτάξει εκ νέου με την πλέον σοβαρότητα το θέμα και να συμπεριλάβει στο νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, τη δημιουργία και λειτουργία σε κάθε μεγάλο Νομό (όπως άλλωστε έγινε στην Αττική και σε άλλους Νομούς), ανάλογα με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και τη χωροταξία των σχολείων, δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, στο Νομό Λάρισας είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Γραφείο  Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα, λόγω της μεγάλης διασποράς των σχολικών μονάδων και των ιδιαίτερων συνθηκών.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε το γεγονός πως μιλάμε για ένα νομό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,με σημαντικά προβλήματα που απορρέουν από την ορεινότητά του και το επικίνδυνο οδικό του δίκτυο.

Σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των μελών του Συλλόγου μας και των κατοίκων της περιοχής, ελπίζοντας στη στήριξή σας για να ιδρυθεί Γραφείο  Π/θμιας Εκπ/σης στην Ελασσόνα, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις και ν’ αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν άμεσα, οι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται στη νέα περιοχή μετάθεσης με τα προαναφερόμενα όρια και να περιοριστούν οι πολύωρες μετακινήσεις, σ’ ένα οδικό δίκτυο μεγάλης επικινδυνότητας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. Είμαστε βέβαιοι ότι η ευαισθησία σας θα σας ωθήσει στην θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Επίσης, διεκδικούμε:

  • Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης και γενναία κρατική χρηματοδότηση για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
  • Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών
  • Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο
  • Παράλληλη Στήριξη, με έγκαιρη τοποθέτησή τους.
  • Μείωση αριθμού μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με ειδικές

εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κυρία υπουργέ,

σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, για να γίνει το δημόσιο σχολείο ελκυστικό για όλα τα παιδιά, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Ένα σχολείο που να διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Επειδή θεωρούμε πως μπορείτε να παρέμβετε ώστε να αποκατασταθούν κάποια προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στον Νομό μας αλλά και γενικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τα αιτήματά μας με την απαιτούμενη ευαισθησία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ