ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ!

Η ομιλία του Μ. Χαρακόπουλου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020

«Αν κάτι έχει δικαίως κατακτήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και της αναγνωρίζεται από τους πολίτες- είναι η συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Η συνεπής τήρηση των υπεσχημένων έχει πρωτίστως παιδευτικό χαρακτήρα και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικής και πολιτών, που τόσο τραυματίστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020.

Δημογραφικό

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «είναι θετικό ότι έστω και την ύστατη στιγμή συνειδητοποιούμε πλέον ότι το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Στον προϋπολογισμό υπάρχουν μέτρα στήριξης της μητρότητας και της δημιουργίας οικογένειας, όπως είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το νέο έτος. Εύστοχα, επίσης καταργήθηκαν ακατανόητα μέτρα, όπως η επιβολή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού για τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θεσπίστηκε η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη. Αναμφίβολα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως και άλλα, πιο γενναία, όπως και επιμονή γιατί όλοι συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».

Τουρκικές προκλήσεις 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η χώρα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων. Στην γειτονιά που ζούμε είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανές να εγγυηθούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Και αν υπήρχαν κάποιοι αφελείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν προέτρεπαν να “ρισκάρουμε” τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, θέλω να πιστεύω ότι μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων συνειδητοποιούν πλέον ότι είναι ζήτημα εθνική ύπαρξης η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Αναμφίβολα, η Ελλάδα σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση επικαλείται το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος της. Με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον παριστάμενο αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έχει ενημερώσει συμμάχους και φίλους, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας. Οφείλουμε, όμως, ταυτόχρονα να δούμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου. Μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης όλοι να ζητούν βούτυρο. Φοβούμαι, όμως, ότι χωρίς κανόνια δεν θα υπάρχει και βούτυρο. Ξέρω ότι στο μυαλό κάποιων έρχονται οι μίζες του παρελθόντος. Άλλωστε, δυο πρώην υπουργοί του κ. Σημίτη, δυο πρώην υπουργοί Άμυνας βρίσκονται στη φυλακή. Συμφωνώ, όμως, με τη δήλωση του νυν υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι “καλύτερα να μην κοιμάται γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για μίζα, παρά γιατί άφησε απροστάτευτη τη χώρα”». Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας λόγω του πολιτικού κόστους. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και το Ισραήλ».

Φράγμα Συκιάς 

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον Αχελώο και τα δυο υδροηλεκτρικά φράγματα που θα παράγουν “πράσινη”, φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και σημείωσε ότι «στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στο φράγμα της Συκιάς, ένα έργο που είναι ημιτελές και για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις μας θα συμπεριληφθεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ