ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ: ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή τις επιθέσεις αστυνομικών

Δεν έχουν σταματημό τα περιστατικά βίας εκ μέρους της πολιτείας, με τη διαφορά ότι το συμβάν στο Κουκάκι φαίνεται να ξεπερνά κάθε όριο καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες είχαμε κατάφωρη παραβίαση οικογενειακού ασύλου, αναίτιες συλλήψεις, εκφοβισμό και ξυλοδαρμό οικογένειας, που τα μέλη της, ασκώντας τα συνταγματικά και νόμιμα δικαιώματά τους, αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη διέλευση ανδρών των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ μέσα από το οίκημα τους, χωρίς εισαγγελικό ένταλμα. Επιπλέον, όταν ήρθε εισαγγελέας οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκδικητικού τύπου έρευνα στο σπίτι της εν λόγω οικογένειας, προξενώντας φθορές στην περιουσία τους.

Τέτοιου είδους συμβάντα έρχονται κατευθείαν από την εποχή της χούντας, οπότε δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, τι σχέση έχει πλέον η αστυνομία με την τήρηση της τάξης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία της δημοκρατίας. Πολύ φοβούμαστε πως η απάντηση είναι καμία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας επιστρέφει στην εποχή της βίας και νοθείας.

Βία καθημερινά παντού που γεννάει κι άλλη βία, ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται ενός νέου τύπου νοθεία με σωρεία νοθευμένων βιογραφικών. Μετά τον Διαματάρη μας προέκυψε και ο Στεφανής με τα νοθευμένα ανύπαρκτα προσόντα τους. Μήπως τελικά στην αντίληψη κύκλων της Νέας Δημοκρατίας η βία πρέπει να συνοδεύεται και από την «αριστεία» της νοθείας; Μήπως τελικά το πρότυπο της κυβέρνησης είναι η δημοκρατία των εποχών της ΕΡΕ;

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ Σ. Μπαλάσκα ότι, «οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα» δεν προκαλούν έκπληξη, καθότι όπως φαίνεται εκφράζουν την επίσημη γραμμή. Πρόσφατα ο εν λόγω είχε χαρακτηρίσει σκουπίδια τους ανθρώπους και τις καταλήψεις στα Εξάρχεια, κι ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου είπε ότι οι φυλακές είναι έτοιμες, χωρίς να υπάρξει κανενός είδους έμπρακτη αντίδραση από τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ταράτσες των πολυκατοικιών δεν είναι δημόσιος χώρος, είναι ιδιωτικός και κοινόχρηστος, δηλαδή για κοινή χρήση μόνο των ενοίκων της πολυκατοικίας. Για να μπει η Αστυνομία σε ιδιωτικό χώρο απαιτείται εισαγγελικό ένταλμα και το κυριότερο, σε κανένα χώρο δεν επιτρέπεται η άσκηση αστυνομικής βίας, σωματικής ή ψυχολογικής, παρά μόνον στο βαθμό που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα, και απόλυτα σύμμετρα με τον επαπειλούμενο κίνδυνο, για την προστασία των έννομων αγαθών.

Είναι φανερό πλέον πως τα παραπάνω καταλύονται στην πράξη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στις εκτιμήσεις μας όταν με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο διερωτώμασταν τι άλλο θα ακολουθήσει, και να, σειρά έχει όπως φαίνεται το οικογενειακό άσυλο.

Ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός σε αυτή την ακάθεκτη πορεία στον κατήφορο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ