ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Την πρώτη του Κινητή Μονάδα αποκτά το επόμενο διάστημα το «ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ» στη Λάρισα καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο  «Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα» προϋπολογισμού 217.120 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ).

Το Έργο συνίσταται στη χρηματοδότηση για 24 (εικοσιτέσσερις) μήνες της λειτουργίας Κινητής Μονάδας στη Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα και περιλαμβάνει την αγορά οχήματος και την κάλυψη της μισθοδοσίας των ατόμων που θα την στελεχώσουν. Άμεσα επωφελούμενοι του έργου υπολογίζεται να είναι 80 άτομα που θα λάβουν τις υπηρεσίες.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για της ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενισχύοντας της κοινωνικές δομές και υποδομές με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Παρέχουμε τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας  που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των ζητημάτων των εξαρτημένων συμπολιτών μας να συνεχίσουν την πολύτιμη κοινωνική προσφορά τους. Διασφαλίζουμε τη λειτουργία της για τα επόμενα χρόνια και επιπλέον δημιουργούμε νέες υποδομές και χρηματοδοτούμε την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες απεξάρτησης. Στη χώρα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μία διαρκή διαμάχη γραφειοκρατίας και κωλυμάτων με το κεντρικό κράτος, η Περιφέρειά μας αποδεικνύει ότι δεν βολεύεται πίσω από της διοικητικές της ευθύνες και τα όριά της. Αποδείξαμε ότι δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά της ελλείψεις της Υγείας που πρέπει να καλύπτονται από το κεντρικό κράτος. Οι ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλίας είναι πιο πάνω από τη γραφειοκρατία.  Ανήκουμε σε εκείνους που καταγράφουν ανάγκες, ψάχνουν για λύσεις, μελετούν και λύνουν προβλήματα. Όχι σε εκείνους που δημιουργούν προβλήματα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σκοπός του έργου

Στόχος της Κινητής Μονάδας είναι να πραγματοποιεί εξορμήσεις εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Οι παρεμβάσεις θα είναι προγραμματισμένες και γνωστοποιημένες στην τοπική κοινωνία έτσι ώστε να είναι δυνατός και ο εκ των προτέρων προγραμματισμός δράσεων. Όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα επιδιώκεται η χρήση χώρων τοπικών φορέων προκειμένου να διευκολύνεται η πραγματοποίηση συναντήσεων. Ιδανικά, εντός του διαμορφωμένου οχήματος θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση σύντομης συνάντησης με ενδιαφερόμενα άτομα για γνωριμία, αρχική αξιολόγηση της κατάστασης, κινητοποίηση και παραπομπή στο κατάλληλο πλαίσιο εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Σε περιοχές όπου είναι δυνατό να εξασφαλιστεί χώρος από την τοπική κοινωνία οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι επαναλαμβανόμενες στη βάση κοινά αποδεκτού πλαισίου προγραμματισμού και συνεργασίας. Τα άτομα που θα έρχονται σε επαφή με την Κινητή Μονάδα θα παραπέμπονται προκειμένου να παρακολουθήσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο εκτός της δομής, σε κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ ή του ΕΣΥ, εφόσον κρίνεται ότι η περίπτωση χρήζει εντατικότερης αντιμετώπισης. Παράλληλα, τα άτομα, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της μονάδας, θα παραπέμπονται προς τις υπόλοιπες δομές του εθνικού συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας για την αντιμετώπιση των συνοδών υγειονομικών ή/και κοινωνικών προβλημάτων τους.

Η Κινητή Μονάδα πραγματοποιεί παρεμβάσεις των παρακάτω τύπων:

  • Προγραμματισμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.
  • Ενημερωτικές δράσεις που θα απευθύνονται στον πληθυσμό των εξαρτημένων και στο ευρύ κοινό (ομιλίες, ενημερωτικά περίπτερα, δουλειά στον δρόμο).

Η Κινητή Μονάδα στη Λάρισα θα λειτουργήσει συνεπικουρικά στην κάλυψη των αναγκών της ήδη υπάρχουσας μονάδας (ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ) που παρέχονται σε περιορισμένο βαθμό λόγω έλλειψης υποδομών και ανθρώπινων πόρων. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες θα αφορούν σε:

α. Συνεργασία και κοινή δράση με άλλους εξειδικευμένους φορείς (ψυχικής και σωματικής υγείας και πρόνοιας),

β. δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας,

γ. ενημερώσεις σε οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με το προσφυγικό και με ευάλωτες ομάδες,

δ. ενημερώσεις σε στρατόπεδα

ε. ενημερώσεις στη σχολική κοινότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ