ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων και του συνεκπροσώπου Ν. Πουτσιάκα

Η παγκόσμια ημέρα των μεταναστών θεσπίστηκε με στόχο την προστασία του μετανάστη παγκοσμίως. Σήμερα οι μετανάστες υπολογίζονται στο 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε περίπου 272 εκατομμύρια άτομα, 51 εκατομμύρια παραπάνω από το 2000. (*)

Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες της στις απαρχές της συγκρότησης των ανθρώπινων κοινωνιών. Όντως, χάρη στη μετανάστευση επιτεύχθηκε ο συγχρωτισμός μεταξύ διάφορων πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες εγκαταλείποντας την εσωστρέφεια και περιχαράκωσή τους προχώρησαν σε ανταλλαγές και συνεργασίες συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην πολιτισμική πρόοδο.

Οι συναντήσεις ανθρώπων με διαφορετική προέλευση δεν ήταν, όμως, πάντα εύκολες και ειρηνικές και συχνά συνοδεύονται από έντονες συγκρούσεις.

Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται από ένα κομμάτι του πληθυσμού με όρους μισαλλοδοξίας, εθνικισμού και ξενοφοβίας, οι οποίοι δυστυχώς εδραιώνονται και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζουμε τις μεγάλες κοινότητες ομογενών σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική που καταμαρτυρούν ότι οι Έλληνες ξέρουμε καλά από μετανάστευση και ότι αυτή συνεπάγεται.

Αυτή η ιστορική πραγματικότητα προσβάλλεται από την εικόνα που προβάλει η κυβερνητική πολιτική του νεοφώτιστου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που διανύει μία φάση παρεκτροπής, η οποία αν δεν σταματήσει και εγκαταλειφθεί θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και προεκτάσεις που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι οι μετανάστες δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο και ισότιμες ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ένταξης, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα που τόσο πολύ φοβούνται κάποιοι, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας, και υπάρχουν παραδείγματα χωρών που ενσωματώνουν με επιτυχία μετανάστες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η ένταξη τους όμως χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές με αμοιβαίο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και πρακτικές.

Το επόμενο διάστημα το φαινόμενο της μετανάστευσης πρόκειται, μάλλον, να ενταθεί διότι οι συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν την επιλογή παραμονής στον τόπο τους. Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η κλιματική κρίση που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέους κλιματικούς μετανάστες, οι οποίοι θα αποτελέσουν, ίσως, το μεγαλύτερο μελλοντικό ζήτημα, κάτι που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την υπερεπείγουσα αναγκαιότητα αντιμετώπισής της, και των κοινωνικών ανισοτήτων που συνδέονται με αυτή.

Ο Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε σχετικά:

«Ο μετανάστης όταν παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει τον τόπο του, συνήθως αφήνει πίσω του πολύ περισσότερα από αυτά που πρόκειται να βρει στους νέους τόπους, καθώς ξεριζώνεται.

Σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες στοχοποιήθηκαν και αποτέλεσαν τους κατ’ εξοχήν αποδιοπομπαίους τράγους. Σε αρκετές δε περιπτώσεις έγιναν θύματα διωγμών και μαζικών εκκαθαρίσεων.

Για να μην επανέλθουμε  σε αντίστοιχες τραγικές καταστάσεις πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις που να περιορίζουν και σταδιακά να εξαλείφουν τις συνθήκες αναγκαστικής φυγής ανθρώπων από το τόπο τους.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αντιμετωπιστούν οι ανθρώπινες ανισότητες με δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου για καθολική βιώσιμη ευημερία με ισομερή συνεισφορά όλων – και κυρίως των ισχυρών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ